| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Budkova 38
81104 BRATISLAVA
SLOVAČKA REPUBLIKA

Telefon: + 4212 / 544-31-927, 544-31-928 Lokacija/Mapa
Telefon: + 4212 / 544-31-929 Konzularna nadležnost
Fax:       + 4212 / 544-31-933 Počasni konzuli
E-mail: embassy.bratislava@mfa.rs  
Veb sajt: http://www.bratislava.mfa.gov.rs  

 

Pozdravna reč ambasadora

Poštovani,

Dobrodošli na veb stranicu Ambasade Republike Srbije u Bratislavi!

Predsednik Republike Srbije g. Aleksandar Vučić mi je ukazom o postavljenju na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Republici Slovačkoj ukazao izuzetnu čast i privilegiju da služim svojoj otadžbini u prijateljskoj i nadasve izuzetnoj zemlji i da ovde zastupam politiku i stavove Vlade Republike Srbije.

Moja misija je relativno jednostavna, jer su Slovaci Srbima veoma blizak narod. Već skoro tri veka, kao ravnopravni građani, više od 50.000 Slovaka živi u mojoj otadžbini, a među njima su mnogi moji prijatelji.

Čitav moj životni put je vezan za svet medicine i zdravstvene zaštite, a politika i diplomatija su ljubav kojoj sam posvetio veliku energiju i strast u nadi da možda mogu doprineti stvaranju boljeg, pravednijeg sveta i pre svega sveta kome je mir i ekonomski razvoj najviši cilj.

Slovačkoj Republici i narodu želim da poručim da će srpski narod vekovima pamtiti i uvažavati njihov principijelni stav i odnos prema južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, što znači i prema Srbima i Srbiji. Kao neko ko je na tom prostoru rođen autentično ću predstavljati stavove i inicijative Predsednika i Vlade Republike Srbije.

Nastojaću da pružim priliku da slovačkoj javnosti Republiku Srbiju i srpski narod predstave Slovaci koji vekovima žive u Srbiji i sa Srbima, ubeđen da oni mogu objektivno da svedoče.

Informisaćemo Vas uveren sam pošteno i istinito o aktivnostima Ambasade i najvažnijim dešavanjima u našoj zemlji.

Ambasador

Prof. dr Momčilo Babić


 
_______________________________________________________________

INFORMACIJA O USLOVIMA ZAPOŠLjAVANjA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U SLOVAČKOJ REPUBLICI


 
 
Dodeljivanje počasnog doktorata prof. dr Džozefu Vangu na Univerzitetu Komenski u Bratislavi

Čestitam Univerzitetu Komenski u Bratislavi što je dodelio titulu počasnog doktora nauka izuzetnom istraživaču i pronalazaču Džozefu Vangu. Bilo je veliko zadovoljstvo prisustvovati toj svečanosti.

Džozef Vang je jedan od najbriljantnijih umova ovog vremena, koga i u Republici Srbiji izuzetno cene. Bio je rangiran kao "najcitiraniji naučnik u oblasti inženjeringa" u periodu od 1997. do 2007. godine, kao i "najcitiraniji hemičar" na ISI-ovim spiskovima "najviše citirani naučnici u hemiji" za isti period i "najuticajniji naučni umovi u svetu u 2015." Autor je 1040 naučnih radova, 11 knjiga, 25 patenata i 35 poglavlja. Njegove publikacije su citirane više od 95 000 puta. Među njegovim knjigama najviše zapažene su: Stripping Analysis, Analytical Electrochemistry i Nanomachines. Preko 40 doktora nauka i 250 post-doktorskih saradnika su sarađivali sa Dž. Vangom.

Želim prof. dr Džozefu Vangu dobro zdravlje i dalji uspešan rad na dobrobit čitavog čovečanstva.

Prof. dr Momčilo Babić, ambasador Republike Srbije


Predaja akreditivnih pisama ambasadora Srbije prof. dr M. Babića predsedniku Slovačke A. Kiski

Ambasador Republike Srbije prof. dr Momčilo Babić predao je 18. juna 2018. godine akreditivna pisma predsedniku Slovačke Republike Andreju Kiski, na svečanoj ceremoniji u Predsedničkoj palati.

Nakon ceremonije održan je bilateralni sastanak, a sagovornici su u prijateljskom razgovoru ocenili da dve države imaju vrlo dobre odnose. Zajednički je konstatovana važnost daljeg unapređenja ekonomske saradnje.

Ambasador M. Babić preneo je zahvalnost na principijalnom stavu Slovačke po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije , kao i na podršci Srbiji na putu evropskih integracija.


Bilateralne konsultacije konzularnih službi Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike, Bratislava, 14. jun 2018. godine

Bilateralne konzularne konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike održane su 14. juna 2018. godine u Bratislavi. Delegaciju MSP RS predvodio je v.d. pomoćnika ministra za konzularne poslove ambasador Aca Jovanović, dok je na čelu slovačke delegacije bio ambasador Martin Bezak, direktor Sektora za konzularne poslove u MIEP Slovačke Republike.

Tokom bilateralnih konsultacija razmenjena su iskustva u radu konzularnih službi dve zemlje, praksa konzularne zaštite, pitanja legalizacije dokumenata, kao i modaliteti modernizacije i digitalizacije konzularnih službi. U okviru sastanka razmatrani su i aktuelni izazovi u oblasti zapošljavanja državljana Republike Srbije u Slovačkoj Republici, kao i pitanja koja se odnose na razmenu iskustava u borbi protiv ilegalnih migracija.

  


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova