| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Budkova 38
81104 БРАТИСЛАВА
СЛОВАЧКА РЕПУБЛИКА

Телефон:  + 4212 / 544-31-927, 544-31-928 Локација/Мапа
Телефон:  + 4212 / 544-31-929 Конзуларна надлежност
Факс:         + 4212 / 544-31-933 Почасни конзули
E-mail: embassy.bratislava@mfa.rs  
Интернет сајт: http://www.bratislava.mfa.gov.rs  

 

Поздравна реч амбасадора

Поштовани,

Добродошли на веб страницу Амбасаде Републике Србије у Братислави!

Председник Републике Србије г. Александар Вучић ми је указом о постављењу на дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора у Републици Словачкој указао изузетну част и привилегију да служим својој отаџбини у пријатељској и надасве изузетној земљи и да овде заступам политику и ставове Владе Републике Србије.

Моја мисија је релативно једноставна, јер су Словаци Србима веома близак народ. Већ скоро три века, као равноправни грађани, више од 50.000 Словака живи у мојој отаџбини, а међу њима су многи моји пријатељи.

Читав мој животни пут је везан за свет медицине и здравствене заштите, а политика и дипломатија су љубав којој сам посветио велику енергију и страст у нади да можда могу допринети стварању бољег, праведнијег света и пре свега света коме је мир и економски развој највиши циљ.

Словачкој Републици и народу желим да поручим да ће српски народ вековима памтити и уважавати њихов принципијелни став и однос према јужној српској покрајини Косову и Метохији, што значи и према Србима и Србији. Као неко ко је на том простору рођен аутентично ћу представљати ставове и иницијативе Председника и Владе Републике Србије.

Настојаћу да пружим прилику да словачкој јавности Републику Србију и српски народ представе Словаци који вековима живе у Србији и са Србима, убеђен да они могу објективно да сведоче.

Информисаћемо Вас уверен сам поштено и истинито о активностима Амбасаде и најважнијим дешавањима у нашој земљи.

Амбасадор

Проф. др Момчило Бабић


 
- ОБАВЕШТЕЊЕ -

ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА ТЕНДЕРУ ЗА ГЕНЕРАЛНОГ ИЗВОЂАЧА РАДОВА:

ГРАЂЕВИНСКИ РАДОВИ НА САНАЦИЈА ЗГРАДЕ И ПРИСТУПНИХ СТАЗА ДО ЗГРАДЕ ДКП - АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БРАТИСЛАВИ 

 

ПОЗИВНО ПИСМО    КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА     ТЕХНИЧКА СПЕЦИФИКАЦИЈА РАДОВА

ОДЛУКА О ДОДЕЛИ УГОВОРА

 

 
-OZNÁMENIE-

POZVÁNKA K VÝBEROVÉMU KONANIU NA GENERÁLNEHO DODÁVATEĽA:

NA REALIZÁCIU STAVEBNÝCH PRÁC NA SANÁCII BUDOVY A PRÍSTUPOVÝCH CHODNÍKOV K BUDOVE DKÚ – VEĽVYSLANECTVA SRBSKEJ REPUBLIKY V BRATISLAVE

 

VYZVA NA PODAVANIE PONUK TENDROVÁ DOKUMENTÁCIA TECHNICKÁ ŠPECIFIKÁCIA PRÁC

                                      ROZCHODNUTIE O UDELENI ZMLUVY

   

 


____________________________________________________________________

ИНФОРМАЦИЈА О УСЛОВИМА ЗАПОШЉАВАЊА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У СЛОВАЧКОЈ РЕПУБЛИЦИ


 
 
Изложба ,,Верност за верност – Тренчин и Крагујевац’’ у Амбасади Републике Србије у Братислави

У оквиру активности Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици на обележавању стогодишњице окончања Првог светског рата, у просторијама Амбасаде 15. децембра 2018. године у организацији Словачко-српског удружења СЛОГА из Тренчианских Теплица отворена је изложба ,,Верност за верност – Тренчин и Крагујевац’’.

Изложбом је обухваћена документарна и историјска фактографија којом је обележена стогодишњице погибије 44 словачких војника који су током Првог светског рата страдали у Шумарицама поред Крагујевца, као и шири историјски контекст пријатељских веза словачког и српског народа.

Присутним гостима, представницима културног и јавног живота Словачке и српске дијаспоре у Словачкој, обратили су се амбасадор Републике Србије у Словачкој проф. др Момчило Бабић, председник Словачко-српског удружења СЛОГА Рајко Салихбеговић, председник Културног института ПОДУНАВЉЕ Бојан Радовановић и представник Удружења антифашистичке борбе у Словачкој Мирослав Ондраш.

 


Изложба радова из колекције Галерије 73 у Писторијевој палати у Братислави

Амбасадор Републике Србије у Словачкој Републици проф. др Момчило Бабић свечано је 14. децембра 2018, отворио изложбу радова из колекције Галерије 73 у Писторијевој палати у Братислави. Поставку чине радови 27 уметника, различитих генерација и поетика, који су у протеклом периоду излагали у овој београдској Галерији 73. 

Реакције Словачке публике су одличне, посебно што се на овај начин јачају међукултуралне везе, долази до повезивања српских и словачких уметника и остваривања нових видова сарадње. Oве године у простору Галерије 73 организовани су Дани словачке културе, у којима су представљени словачки уметници, где је београдска публика имала прилику да се упозна са словачком ликовном сценом.

На изложби у Братислави, представљени су радови: Бисерке Петровић,Гордане Иветић, Матије Рајковића, Јелене Виторовић, Дејана Трајковића, Миливоја Олујића (1926-2012), Добра Добрића Марета, Аните Бунчић, Мине Ракиџић, Јована И. Ракиџића, Љиљане Бурсаћ, Јане Куваље,Ирине Черњавски Шантрић, Зорана Тешановића, Милета Јелесијевића, Мехмеда Слезовића,Зорана Вранешевића, Мирјане Маодуш, Зорана Рајковића, Милана Крајновића, Душана Б. Марковића, Тијане Сташевић, Љиљане Стојановић, Горана Сучића, Срђана Ђилета Марковића,, Романа Проњаева и Миле Гвардиол.

 


Посета Ане Брнабић председника Владе Републике Србије Словачкој Републици, 11. децембра 2018. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учинила је 11. децембра 2018. званичну посету Словачкој Републици, током које се састала са председником Словачке Андрејом Киском и председником Владе Петером Пелегринијем. Председница Владе А.Брнабић је заједно са министарком унутрашњих послова Словачке Денисом Саковом посетила “Клијентски центар” Министарства унутрашњих послова Словачке, где су представљена нова решења и искуства у области електронске управе и модернизације јавне администрације, као и сајбер безбедности, а заједно са словачком министарком културе Љубицом Лашаковом отворила је изложбу наивног сликарства, уметника словачке националности из Ковачице.

Након састанка са премијером Словачке П. Пелегринијем, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је премијера упознала са ситуацијом у којој се Србија налази у вези са таксама које је увела Приштина, као и са огромном забринутошћу Београда због најава о формирању такозване "војске Косова". На конференцији за новинаре истакла је да Србија то сматра највећом и најдиректнијом претњом миру и стабилности у региону. То нису европске вредности. Ми желимо да уђемо у ЕУ, то је место где треба да буде цео Балкан и опредељени смо за дијалог, нагласила је премијерка. Она је пренела да је упутила молбу премијеру Словачке да та земља утиче у Европској унији на то да се Приштина врати дијалогу, а не да подиже баријере. Захвални смо Словачкој и на ставу о тзв. "војсци Косова", додала је Брнабић, подсетивши на то да је Словачка једна од пет чланица Уније која не признаје независност Косова и да је ЕУ захваљујући томе статусно неутрална. То онда практично тера Приштину да седне за сто и да има подстицај да направи договор са Београдом како би сви у региону имали другачију будућност, рекла је она. Брнабић је истакла да не може да разуме позицију Приштине, да се Србима у јужној покрајини у 21. веку забрањује штампа на матерњем језику. Иду празници, а ми не знамо да ли ће Срби на Космету имати грејање и лекове, и уместо да говоримо о будућности, иновацијама, говоримо о оружју и војсци. То је за Србију неприхватљиво, навела је председница Владе. Молим све у Европи да се вратимо разговорима и дијалогу. Србија има највећи интерес за регионалну стабилност, поручила је Брнабић. Према њеним речима, Србију и Словачку спаја и то што Словачка поштује међународно право и правду и не прихвата једнострано проглашену независност Косова и по том питању има принципијелан став. Пренела сам премијеру Словачке захвалност српског народа. То што нам овако помажете омогућава нам да имамо дијалог о могућој дугорочној нормализацији односа са Приштином, нагласила је она. 

Премијер П. Пелегрини је поручио да се Словачка изричито противи трансформацији косовских безбедносних снага у оружане снаге, и нагласио да његова земља и даље снажно подржава територијални интегритет Србије и да се њен став по питању једнострано проглашене независности Косова не мења. Дијалог видимо као једини пут, истакао је он и истовремено оценио да је ситуација на Косову и Метохији веома сложена. Словачка је чланица НАТО и мислим да је и позиција Алијансе у вези с питањем формирања "војске Косова" негативна. Зато сматрам да ће једнако снажан став показати и Алијанса, а то је став и међународне заједнице и ЕУ, навео је Пелегрини. Словачка ће, како је додао, искористити своје инструменте у ОЕБС-у за решавање овог питања. Он је нагласио да Приштина мора да добије јасан сигнал да, ако буде повлачила кораке против међународног права и буде нарушавала мир и стабилност у региону, не може да рачуна на то да ће бити поштован партнер у Европи. Неопходно је да позовемо Приштину да се повуку од ових једностраних и пре свега неуставних корака. Нико не би желео да Србија буде приморана да својом војском брани угрожено становништво на Косову. Жао ми је што тренутно изгледа да Приштина нема интерес за мирно решење и што, и у погледу политике, видимо тежњу напетости и даље ескалације, закључио је премијер Словачке.

Председник Владе Ана Брнабић сусрела се са председником Словачке Републике Андрејом Киском, током кога су главне теме разговора биле подршка иновацијама и start up компанијама. Председник А. Киска се интересовао о актуелној ситуацији у Републици Србији, јавној подршци за придруживање ЕУ и ставу јавности према НАТО. ПВ А. Брнабић се захвалила за подршку Словачке у процесу интеграције Србије у ЕУ и истакла да је то приоритет спољне политике Србије. Она је овом приликом упознала саговорника са најновијим догађањима у региону.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обишла је, у наставку посете Словачкој, „Клијентски центар“ Министарства унутрашњих послова Словачке Републике, заједно са министарком унутрашњих послова Денисом Саковом. Након обиласка центра, Д. Сакова је представила словачка искуства у развоју и јачању електронске управе, модернизацији јавне администрације и сајбер безбедности. 

Премијерка Србије је том приликом истакла да је модерна и транспарентна јавна управа један од приоритета у њеном раду. Она је, представљајући најважније резултате у креирању еУправе у Србији, навела да ефикасна еУправа, у чијем су фокусу грађани и привреда, представља и снажан механизам у борби против корупције. Обиласку „Клијентског центра“ присуствовао је и директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић током званичне псоете Словачкој отворила је у Писторијевој палати у Братислави, заједно са министарком културе Словачке Љубицом Лашаковом, изложбу више уметника наивног сликарства из Ковачице. Брнабић је изразила захвалност свим појединцима чијим је ангажовањем изложба отворена, најавивши да ће помоћи да стваралаштво Ковачице буде уврштено на Унескову листу културне баштине у току наредне године. Нема земље на планети која не би пожелела Ковачицу, али је Ковачица само једна захваљујући словачкој националној мањини, нагласила је премијерка. Она је истакла да су у 20. веку министарства силе за једну земљу била министарства полиције и војске, а да су за паметну земљу у 21. веку то министарства културе и образовања. Мислим да јесмо и да ћемо бити паметна земља и да ћемо још више улагати у образовање и културу. Одавде одлазим са јасним задатком, а то је да радимо заједно да Ковачицу уврстимо у Унескуову листу културне баштине, поручила је Брнабић. Према њеним речима, захваљујући словачкој мањини Србија је лепше и боље место за живот, јача је и богатија. Трудићу се да још више поклоним пажњу словачкој националној мањини, да им помогнем да наставе стваралаштво, да се укључе у политички живот, додала је она, подсетивши на то да Србија има највећи број регистрованих националних мањина у Европи - 26. 

Брнабић је у Књигу утисака уписала: "Хвала за системско сакупљање и чување наше заједничке културе и уметности од непроцењиве вредности. Хвала вам што чините Србију богатијом."

Премијерка је тиме завршила више него успешну посету Словачкој током које је добила потврду снажне подршке европским интеграцијама Србије, даљем унапређењу билатералне сарадње, посебно на економском плану, као и разумевање и подршку за решавање ситуације на Космету, после мера које је увела Приштина.

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова