| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Budkova 38
81104 БРАТИСЛАВА
СЛОВАЧКА РЕПУБЛИКА

Телефон:  + 4212 / 544-31-927, 544-31-928 Локација/Мапа
Телефон:  + 4212 / 544-31-929 Конзуларна надлежност
Факс:         + 4212 / 544-31-933 Почасни конзули
E-mail: embassy.bratislava@mfa.rs  
Интернет сајт: http://www.bratislava.mfa.gov.rs  

 

Поздравна реч амбасадора

Поштовани,

Добродошли на веб страницу Амбасаде Републике Србије у Братислави!

Председник Републике Србије г. Александар Вучић ми је указом о постављењу на дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора у Републици Словачкој указао изузетну част и привилегију да служим својој отаџбини у пријатељској и надасве изузетној земљи и да овде заступам политику и ставове Владе Републике Србије.

Моја мисија је релативно једноставна, јер су Словаци Србима веома близак народ. Већ скоро три века, као равноправни грађани, више од 50.000 Словака живи у мојој отаџбини, а међу њима су многи моји пријатељи.

Читав мој животни пут је везан за свет медицине и здравствене заштите, а политика и дипломатија су љубав којој сам посветио велику енергију и страст у нади да можда могу допринети стварању бољег, праведнијег света и пре свега света коме је мир и економски развој највиши циљ.

Словачкој Републици и народу желим да поручим да ће српски народ вековима памтити и уважавати њихов принципијелни став и однос према јужној српској покрајини Косову и Метохији, што значи и према Србима и Србији. Као неко ко је на том простору рођен аутентично ћу представљати ставове и иницијативе Председника и Владе Републике Србије.

Настојаћу да пружим прилику да словачкој јавности Републику Србију и српски народ представе Словаци који вековима живе у Србији и са Србима, убеђен да они могу објективно да сведоче.

Информисаћемо Вас уверен сам поштено и истинито о активностима Амбасаде и најважнијим дешавањима у нашој земљи.

Амбасадор

Проф. др Момчило Бабић


 
____________________________________________________________________

ИНФОРМАЦИЈА О УСЛОВИМА ЗАПОШЉАВАЊА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У СЛОВАЧКОЈ РЕПУБЛИЦИ


 
 
Изложба српских наивних уметница на Филозофском факултету у Нитри

У организацији Филозофског факултета Универзитета Константина  филозофа у Нитри, под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици, 6. новембра 2018. године отворена је изложба српских наивних сликарки из Кисача, Марије Паликове, Жужане Феркове и Марије Славикове под насловом ,,Кисачка наива’’.

У присуству представника града Нитре, Универзитета Констатина филозофа, представника културних и научних институција Словачке, присутнима се обратио први саветник – конзул у Амбасади Републике Србије у Братислави, Драган Стојовић. Изложба у галеријском простору Филозофског факултета у Нитри биће отворена до 22. децембра 2018. године.

 


Обележавање стогодишњице краја Првог светског рата, Братислава – Петржалка

На војном гробљу Братислава – Петржалка, 1. новембра 2018. године, одржана је церемонија обележавања стогодишњице окончања Првог светског рата.

Церемонији су присуствовали представници Братиславског самоуправног округа и града Братиславе, Генералштаба Министарства одбране Словачке Републике, чланови дипломатског кора као и представници јавног и друштвеног живота Братиславе.

У име Амбасаде Републике Србије у Словачкој, венац на споменик погинулим војницима положио је Драган Стојовић, први саветник – конзул у Амбасади РС у Братислави.


Састанак амбасадора М. Бабића са државним секретаром Министарства животне средине Н. Курилом

Амбасадор проф. др М. Бабић одржао је, 29. октобра 2018. године, састанак са државним секретаром Министарства животне средине др Н. Курилом. Амбасадор М. Бабић је истакао спремност Републике Србије за међусобну сарадњу, као и да би нам преношење словачког искуства у области заштите животне средине, стеченог у процесу ЕУ интеграције, било драгоцено.

Државни секретар др Н. Курила је истакао да је Србија за Словачку важан и близак партнер и пренео је спремност за сарадњу у области животне средине. Предложио је конкретне активности за међусобну сарадњу, као што су: посета српских експерата разним регионима Словачке и упознавање са решењима из области заштите животне средине и остваривање билатералне сарадње између експерата из Министарстава / Агенција за заштиту животне средине.

 

 

Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова