| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Budkova 38
81104 БРАТИСЛАВА
СЛОВАЧКА РЕПУБЛИКА

Телефон:  + 4212 / 544-31-927, 544-31-928 Локација/Мапа
Телефон:  + 4212 / 544-31-929 Конзуларна надлежност
Факс:         + 4212 / 544-31-933 Почасни конзули
E-mail: embassy.bratislava@mfa.rs  
Интернет сајт: http://www.bratislava.mfa.gov.rs  

 

Поздравна реч амбасадора

Поштовани,

Добродошли на веб страницу Амбасаде Републике Србије у Братислави!

Председник Републике Србије г. Александар Вучић ми је указом о постављењу на дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора у Републици Словачкој указао изузетну част и привилегију да служим својој отаџбини у пријатељској и надасве изузетној земљи и да овде заступам политику и ставове Владе Републике Србије.

Моја мисија је релативно једноставна, јер су Словаци Србима веома близак народ. Већ скоро три века, као равноправни грађани, више од 50.000 Словака живи у мојој отаџбини, а међу њима су многи моји пријатељи.

Читав мој животни пут је везан за свет медицине и здравствене заштите, а политика и дипломатија су љубав којој сам посветио велику енергију и страст у нади да можда могу допринети стварању бољег, праведнијег света и пре свега света коме је мир и економски развој највиши циљ.

Словачкој Републици и народу желим да поручим да ће српски народ вековима памтити и уважавати њихов принципијелни став и однос према јужној српској покрајини Косову и Метохији, што значи и према Србима и Србији. Као неко ко је на том простору рођен аутентично ћу представљати ставове и иницијативе Председника и Владе Републике Србије.

Настојаћу да пружим прилику да словачкој јавности Републику Србију и српски народ представе Словаци који вековима живе у Србији и са Србима, убеђен да они могу објективно да сведоче.

Информисаћемо Вас уверен сам поштено и истинито о активностима Амбасаде и најважнијим дешавањима у нашој земљи.

Амбасадор

Проф. др Момчило Бабић


 
- ОБАВЕШТЕЊA -

Конкурс Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Министарство спољних послова Републике Србије – Управа за сарадњи са дијаспором и Србима у региону, расписала је 13. марта 2019. године конкурсе за суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Конкурс је отворен до 1. априла 2019. године, а све информације о процедурама пријављивања доступне су на линку www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/.

 

Упис у матичне књиге рођених у Републици Србији лица којима су изводи из МКР издати од стране бивших република СФРЈ – обавештење Министарства унутрашњих послова Републике Србије

Имајући у виду да се у наредном периоду 2018-2019. године, очекује повећан број захтева грађана за ,,замену’’ биометријског пасоша Републике Србије, услед истека рока важења претходног, Министарство унутрашњих послова обавештава све грађане који у претходном периоду (тј. у периоду од ступања на снагу прописа у области издавања биометријских докумената) нису извршили обавезу уписа у матичне књиге Републике Србије, да без одлагања покрену одговарајуће управне поступке, из надлежности Министарства за државну управу и локалну самоуправу и регулишу обавезу уписа у Матичне књиге Републике Србије. Предње из разлога што, уколико не поступе по наведеном, надлежне полицијске управе МУП Републике Србије које буду решавале по захтевима за издавање путних исправа наших држављана поднетих дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије, захтеваће допуну захтева ажурним подацима о упису у матичне књиге Р.Србије. Упис у регистар Матичних књига рођених у Србији неопходан је у циљу једнообразног попуњавања Централног регистра који се води у Републици Србији, на основу јавних исправа РС (у конкретном случају – извод из матичне књиге рођених Републике Србије).


____________________________________________________________________

ИНФОРМАЦИЈА О УСЛОВИМА ЗАПОШЉАВАЊА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У СЛОВАЧКОЈ РЕПУБЛИЦИ


 
 
Прослава Дана државности Републике Србије

Амбасада Републике Србије у Републици Словачкој, организовала је, 25. фебруара 2019. године пријем поводом Дана државности. Позиву за пријем се одазвао велики број најзначајнијих личности словачког политичког и друштвеног живота.

Амбасадор М. Бабић је излагао на словачком језику, што је посебно добро примљено код присутних. Амбасадор је указао на пријатељске и братске односе између две државе и народа. Посебно је нагласио захвалност за одлуку Словачке да непризна једнострано проглашену независност „Косова“. Констатовао је да је Србија у потпуности посвећена чланству у Европској унији, уз изражавање очекивања да ћемо у наредном периоду интезивирати преговоре за чланство. Говор амбасадора и химне биле су испраћене изузетном мултимедијалном презентацијом, која је имала за циљ да укаже на најзначајније лепоте Републике Србије.

   


Успешна промоција Београда и Србије на 25. Међународном сајму туризма „ITF SLOVAKIATOUR 2019“

Туристичка организација Београда, заједно са Туристичком организацијом Војводине, уз подршку Амбасаде Републике Србије у Братислави, учествовали су на највећем Међународном сајму туризма у Словачкој „ITF SLOVAKIATOUR 2019“. Tуристичке потенцијале су, такође, представили и туристичке организације из Ниша, Новог Сада, Бечеја, Бачког Петровца и Ковачице.

Туристичка организација Београда је успешно промовисала Београд као популарну дестинацију везано за викенд програме, спортске догађаје, заједничке пројекте везано за Дунав, размену материјалне и нематеријалне културне баштине, фестивале и концерте као и укључење Београда и Србије у редовне програме (балканске туре) словачких туристичких агенција и туроператора.

У оквиру промотивних платформи, одржан је „Happy Hour“ за словачке туроператоре и медије уз изузетну подршку Амбасаде Републике Србије у Братислави. Том приликом присутнима се обратио проф. др Момчило Бабић, амбасадор Републике Србије у Словачкој Републици, који је истакао традиционално пријатељске односе и блискост српског и словачког народа и у том смислу посебно нагласио важност континуиране промоције туристичких потенцијала Београда и Србије пријатељима у Словачкој, о чему говоре и званични статистички подаци везано за повећање броја словачких туриста у Београду и Србији за 17 % у односу на прошлу годину.


Одлука Владе Републике Србије о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау

Обавештавамо да је Влада Републике Србије на седници одржаној 18. јануара 2019. године, године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау, носиоце свих врста пасоша, према којој ови држављани могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до 90 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од 180 дана, уколико не постоје сметње из чл. 15. Закона о странцима.

Одлука је објављена у ,,Службеном гласнику Републике Србије’’, број 3/2019 од 18. јануара 2019. године, а ступила је на снагу 25. јануара 2019. године.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова