Printer Friendly Version Ambasador A. Nakić u kurtoaznoj poseti kod ministra J. Blanara @ 16 April 2024 10:45 AM

Ambasador Aleksandar Nakić je, 15. aprila 2024, imao sastanak sa ministrom inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike Jurajom Blanarom. U razgovoru koji je vođen u prijateljskom tonu, sagovornici su razgovarali o potencijalnim posetama iz Slovačke u Srbiju i obratno, bilateralnim odnosima, saradnji u oblasti ekonomije, kao i podršci Slovačke evropskoj integraciji Srbije i pitanju KiM.

Obostrano je konstatovano da bliski i prijateljski odnosi između dve zemlje imaju dugu istorijsku tradiciju. Izražena je zajednička spremnost za njihovo jačanje, posebno u oblasti ekonomije.

Ambasador A. Nakić je iskazao spremnost da lično doprinese produbljivanju međusobne saradnje u svim oblastima i da će jedan od glavnih ciljeva njegove misije biti jačanje ekonomske saradnje. Ukazao je da je R. Srbija zvanično dala egzekvaturu novom počasnom konzulu Slovačke u Srbiji, u Bačkom Petrovcu i da očekujemo zvanično otvaranje. Zahvalio se na kontinuiranoj podršci koju Slovačka Republika pruža Republici Srbiji po pitanjima od našeg nacionalnog interesa i istakao da Slovake gledamo kao svoju braću.

Ministar J. Blanar je istakao potrebu daljeg jačanja naše saradnje i preneo interes visokih državnih predstavnika Slovačke da posete Srbiju. Ponovio je principijelan stav Slovačke po pitanju KiM i naglasio da Srbija može da računa na snažnu podršku i po pitanju evropske integracije. Zahvalio se za odnos Srbije prema slovačkoj nacionalnoj manjini, kao i podršku da naivno slikarstvo iz Kovačice bude upisano na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESCO.