Printer Friendly Version Амбасадор А. Накић у куртоазној посети код министра Ј. Бланара @ 16 April 2024 10:44 AM

Амбасадор Александар Накић је, 15. априла 2024, имао састанак са министром иностраних и европских послова Словачке Републике Јурајом Бланаром. У разговору који је вођен у пријатељском тону, саговорници су разговарали о потенцијалним посетама из Словачке у Србију и обратно, билатералним односима, сарадњи у области економије, као и подршци Словачке европској интеграцији Србије и питању КиМ.

Обострано је констатовано да блиски и пријатељски односи између две земље имају дугу историјску традицију. Изражена је заједничка спремност за њихово јачање, посебно у области економије.

Амбасадор А. Накић је исказао спремност да лично допринесе продубљивању међусобне сарадње у свим областима и да ће један од главних циљева његове мисије бити јачање економске сарадње. Указао је да је Р. Србија званично дала егзекватуру новом почасном конзулу Словачке у Србији, у Бачком Петровцу и да очекујемо званично отварање. Захвалио се на континуираној подршци коју Словачка Република пружа Републици Србији по питањима од нашег националног интереса и истакао да Словаке гледамо као своју браћу.

Министар Ј. Бланар је истакао потребу даљег јачања наше сарадње и пренео интерес високих државних представника Словачке да посете Србију. Поновио је принципијелан став Словачке по питању КиМ и нагласио да Србија може да рачуна на снажну подршку и по питању европске интеграције. Захвалио се за однос Србије према словачкој националној мањини, као и подршку да наивно сликарство из Ковачице буде уписано на листу нематеријалног културног наслеђа UNESCO.