Printer Friendly Version Блиска сарадња између Србије и Словачке ће се наставити и у наредном периоду @ 26 March 2024 12:35 PM

Амбасадор Александар Накић се, 26. марта 2024. састао са Маријаном Керием, послаником и председником Одбора за спољну политику Народне скупштине Словачке Републике. Саговорници су у пријатељском разговору разменили мишљења о билатералним односима, питању КиМ и европским интеграцијама Србије, као и актуелним регионалним темама.

Амбасадор А. Накић је билатералне односе оценио као изузетно блиске, без отворених питања. Указао је на најважније историјске догађаје у међусобним односима и поновио да највиши словачки званичници имају отворене позиве за посету Србији. Истакао је да постоји простор за унапређење економске сарадње и да ће један од његових главних циљева бити подршка привредним активностима. Захвалио се на словачкој подршци у вези са КиМ и приступањем Р. Србије Европској унији.

М. Кери се сагласио са оценом односа и истакао интерес да их даље унапређујемо. Позитивно је оценио историјски развој односа између наша два народа и захвалио се на односу према словачкој националној мањини у Србији. Истакао је да је поносан на то што ниједна политичка опција у Словачкој не жели признање ЈПНК. Указао је да Словачка наставља да подржава европску интеграцију Р. Србије и залаже се за што скорије приступање ЕУ. Очекује да ће у наредном периоду представници Народне скупштине Р. Србије боравити у посети Словачкој.

Саговорници су разговарали и о актуелним регионалним темама, као и о кандидатури Србије да словачко наивно сликарство упише на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа.