Printer Friendly Version Ambasador A. Nakić sa L. Parizekom, predsednikom Saveta Slovačkih eksportera - Exporteri o jačanju ekonomske saradnje Srbije i Slovačke @ 21 March 2024 08:56 AM

Ambasador Aleksandar Nakić se, 20. marta 2024, sastao sa Lukašom Parizekom, predsednikom Saveta Slovačkih eksportera - Exporteri i bivšim državnim sekretarom Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Slovačke. Glavne teme razgovora bile su unapređenje privredne saradnje i potencijalne investicije iz Slovačke u Srbiju.

L. Parizek je istakao da postoji veliki potencijal za ekonomsku saradnju između Srbije i Slovačke. Ukazao je na geopolitičku poziciju Srbije, koja mnogim firmama može da obezbedi dobre uslove za nastup na različitim tržištima. Naglasio je i da postojanje slovačke nacionalne manjine u Srbiji može biti dobra osnova za uspostavljanje bližih privrednih odnosa. Upoznao je sa namerom slovačke firme Heneken da ulaže u Srbiju i preneo da se uskoro sprema početak izgradnje njihovog proizvodnog pogona.

Ambasador A. Nakić je sagovornika upoznao sa ekonomskim prilikama u Srbiji i pozdravio interes slovačkih firmi da investiraju u Srbiji. Istakao je odlične odnose između dve zemlje i ukazao da u oblasti ekonomske saradnje postoji ogroman neiskorišćeni potencijal. Istakao je svoju ličnu, kao i spremnost Ambasade, da u okvirima mogućnosti pruži podršku svim slovačkim privrednim subjektima i pomogne im u obezbeđivanju najpovoljnijih investicionih uslova u Srbiji. Ambasador je uvaženom gostu povodom prvog susreta poklonio knjigu Katarine Pucovske "Veľkí ľudia malého Kulpína".