Printer Friendly Version Dodela državnog odlikova Slovačke Evi Husarikovoj, slikarki naive iz Srbije @ 15 January 2024 12:46 PM

Marija Barlović, privremeni otpravnik poslova je, 14. januara 2023, prisustvovala dodeli državnih odlikovanja, povodom 31. godišnjice Slovačke Republike. Predsednica Slovačke Republike Zuzana Čaputova je jedno od odlikovanja, Medalju predsednika, dodelila Evi Husarikovoj, slikarki naive iz Srbije, za značajne zasluge za razvoj kulture i umetnosti Slovaka u dijaspori.

Eva Husarikova je srpska slikarka slovačkog porekla. Rođena je u R. Srbiji, u Kovačici. Uljanim bojama počela je da slika 1969. godine i tada je prvi put izlagala u okviru manifestacije „Kovačički oktobar“. Iste te godine je postala i član Galerije naivne umetnosti u Kovačici. Svoje stvaralaštvo je predstavila na više od trideset samostalnih i oko 300 kolektivnih izložbi. Njene slike pokazuju radost seoskog života u vojvođanskim ravnicama.

Na ceremoniji dodele odlikovanja su bili prisutni najviši državni zvaničnici, kao i veliki broj najznačajnijih ličnosti iz javnog, kulturnog i političkog života.

Život i stvaralaštvo Eve Husarikove, kao i dodela ovog odlikovanja, slikovito ilustruju bliskost i prijateljstvo dve države i predstavljaju dodatnu potvrdu neraskidivih veza naših naroda.