Printer Friendly Version Додела државног одликова Словачке Еви Хусариковој, сликарки наиве из Србије @ 15 January 2024 12:44 PM

Марија Барловић, привремени отправник послова је, 14. јануара 2023, присуствовала додели државних одликовања, поводом 31. годишњице Словачке Републике. Председница Словачке Републике Зузана Чапутова је једно од одликовања, Медаљу председника, доделила Еви Хусариковој, сликарки наиве из Србије, за значајне заслуге за развој културе и уметности Словака у дијаспори.

Ева Хусарикова је српска сликарка словачког порекла. Рођена је у Р. Србији, у Ковачици. Уљаним бојама почела је да слика 1969. године и тада је први пут излагала у оквиру манифестације „Ковачички октобар“. Исте те године је постала и члан Галерије наивне уметности у Ковачици. Своје стваралаштво је представила на више од тридесет самосталних и око 300 колективних изложби. Њене слике показују радост сеоског живота у војвођанским равницама.

На церемонији доделе одликовања су били присутни највиши државни званичници, као и велики број најзначајнијих личности из јавног, културног и политичког живота.

Живот и стваралаштво Еве Хусарикове, као и додела овог одликовања сликовито илуструју блискост и пријатељство две државе и представљају додатну потврду нераскидивих веза наших народа.