Printer Friendly Version Obeležavanje godišnjice stradanja civila i vojnika u logoru Veliki Međer, Slovačka Republika, 26. i 27. oktobar 2023. godine @ 3 November 2023 09:12 AM

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja R. Srbije Zoran Antić je predvodio državnu delegaciju koja je u skladu sa Državniim programom obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije obeležila godišnjicu stradanja civila i vojnika u logoru Veliki Međer u Slovačkoj Republici, 26. i 27. oktobra 2023. godine.

Ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti obavljene su na srpskom vojnom groblju u Velikom Međeru i na vojnom groblju Petržalka-Kopčani u Slovačkoj Republici. U delegaciji Vlade R. Srbije, pored državnog sekretara Z. Antića, bili su: Marija Barlović, privremeni otpravnik poslova Ambasade R. Srbije u Slovačkoj i Dragan Zurovac, prvi savetnik, zatim predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kadeti Vojne akademije i studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda, kao i predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti na vojnom groblju Kopčani u mestu Petržalka, gde su sahranjena lica koja su stradala u periodu između 1916. i 1918. godine, održana je 26. oktobra 2023. godine.

Ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti stradalim civilima i vojnicima u logoru Veliki Međer održana je 27. oktobra 2022. godine na Srpskom vojničkom groblju. Prisutni su bili: predstavnici grada Velikog Međera na čelu sa gradonačelnikom, kao i predstavnici udruženja Srba u Slovačkoj. Tom prilikom je za članove delegacije organizovan prijem kod gradonačelnika Velikog Međera, gde su u srdačnom i priajteljskom razgovoru razmatrane teme očuvanja i zaštite spomenika.