Printer Friendly Version Обележавање годишњице страдања цивила и војника у логору Велики Међер, Словачка Република, 26. и 27. октобар 2023. године @ 3 November 2023 09:10 AM

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије Зоран Антић je предводио државну делегацију која је у складу са Државниим програмом обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије обележила годишњицу страдања цивила и војника у логору Велики Међер у Словачкој Републици, 26. и 27. октобра 2023. године.

Церемоније полагања венаца и одавања почасти обављене су на српском војном гробљу у Великом Међеру и на војном гробљу Петржалка-Копчани у Словачкој Републици. У делегацији Владе Р. Србије, поред државног секретара З. Антића, били су: Марија Барловић, привремени отправник послова Амбасаде Р. Србије у Словачкој и Драган Зуровац, први саветник, затим представници Министарства одбране и Војске Србије, кадети Војне академије и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда, као и представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Церемонија полагања венаца и одавања почасти на војном гробљу Копчани у месту Петржалка, где су сахрањена лица која су страдала у периоду између 1916. и 1918. године, одржана је 26. октобра 2023. године.

Церемонија полагања венаца и одавања почасти страдалим цивилима и војницима у логору Велики Међер одржана је 27. октобра 2022. године на Српском војничком гробљу. Присутни су били: представници града Великог Међера на челу са градоначелником, као и представници удружења Срба у Словачкој. Том приликом је за чланове делегације организован пријем код градоначелника Великог Међера, где су у срдачном и приајтељском разговору разматране теме очувања и заштите споменика.