Printer Friendly Version Традиционална изложба слика наивних уметника из Србије у Братислави @ 2 December 2022 12:53 PM

У галеријском простору Калаб у Братислави, 1. децембра 2022. године, званично је отворена традиционална изложба слика, под називом ,,Словачко наивно сликарство из Србије’’, у организацији Галерије Бабка и под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици и Министарства културе Словачке Републике. Изложба обухвата радове познатих уметника, али и већег броја младих стваралаца.

У присуству значајног броја представника јавног, културног и политичког живота Словачке и представника Амбасаде, љубитељима наивне уметности обратили су се Марија Барловић, привремени отправник послова Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици, Радослав Куташ, државни секретар Министарства културе Словачке, Павел Бабка, оснивач и директор Галерије Бабка из Ковачице, Андреа Кутликова, оснивач центра Калаб и Катарина Пуцовска, председница Управног одбора Фондације Бабка Ковачица.

Током обраћања присутнима, М. Барловић је указала на посебност наивног сликарства Словака у Србији, истакавши да за то још увек нема једноставног објашњења, већ да је највероватније реч о споју великог талента уметника са културним простором и амбијентом у коме су се нашли и стварају. Изнела је да су односи између Србије и Словачке чврсто испреплетани, како историјски тако и у садашњости, а да аутентична дела наивног сликарства доказују да смо једни другима ближи, него што смо тога заиста свесни.