Printer Friendly Version Obeležavanje godišnjice stradanja civila i vojnika u logoru Veliki Međer, Slovačka Republika, 26. i 27. oktobar 2022. godine @ 28 October 2022 12:42 PM

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja R. Srbije Zoran Antić predvodio je državnu delegaciju koja je u skladu sa Državniim programom obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije obeležila godišnjicu stradanja civila i vojnika u logoru Veliki Međer u Slovačkoj Republici, 26. i 27. oktobra 2022. godine. Tim povodom ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti obavljene su na srpskom vojnom groblju u Velikom Međeru i na vojnom groblju Petržalka-Kopčani u Slovačkoj Republici.

U delegaciji Vlade R. Srbije, pored državnog sekretara Z. Antića, bili su: Marija Barlović, privremeni otpravnik poslova Ambasade R. Srbije u Slovačkoj i Nenad Adžemović, prvi sekretar, Jaroslav Hrubik, predsednik opštine Kovačica, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kadeti Vojne akademije i studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda, kao i predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti na vojnom groblju Kopčani u mestu Petržalka, gde su sahranjena lica koja su stradala u periodu između 1916. i 1918. godine, održana je 26. oktobra 2022. godine. Sa slovačke strane prisutni su bili: Jan Hrčka, predsednik opštine Bratislava - Petržalka, Anton Hrnko, savetnik predsednika Narodne skupštine Slovačke i predsednik organizacije Pro Patria, Adrian Jenčo, generalni direktor Sektora za javne poslove MUP Slovačke i predsednik slovačkog dela Srpsko-slovačke komisije za brigu o vojnim grobljima, Danijela Suha sa suprugom Štefanom Suhim, predsednica udruženja Ćirilometodijada i Ernest Huska iz Odeljenja za kulturu opštine Bratislava - Stari grad. Tom prilikom državni sekretar Z. Antić je slovačkim prijateljima uručio prigodne zahvalnice zbog njihovog angažovanja na očuvanju sećanja na nastradale Srbe i unapređenju saradnje između dve države.

Ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti stradalim civilima i vojnicima u logoru Veliki Međer održana je 27. oktobra 2022. godine na Srpskom vojničkom groblju. Prisutni su bili: predstavnici grada Velikog Međera na čelu sa gradonačelnikom Đerđom Holenjim i zamenicom gradonačelnika Ildiko Lapošovom, kao i Stane Ribič, predsednik Udruženja Srba u Slovačkoj. Tom prilikom državni sekretar Z. Antić je gradonačelniku V. Međera uručio povelju u znak zahvalnosti za angažovanje na očuvanju kulture sećanja, kao i brigu o ovom memorijalu.

Logor Veliki Međer (Nađmeđer) se ističe po obimu stradanja naših sunarodnika, jer se na tom mestu danas nalazi srpsko groblje na kome je sahranjeno skoro 6000 srpskih vojnika. Kroz logor Veliki Međer prošla je 21 hiljada logoraša. Formiran je kao prvi od svih logora u avgustu 1914. godine i prestao da postoji u oktobru 1918. godine. Civili i vojnici su umirali zbog loših uslova i od zaraznih bolesti.