Printer Friendly Version Обележавање годишњице страдања цивила и војника у логору Велики Међер, Словачка Република, 26. и 27. октобар 2022. године @ 28 October 2022 12:38 PM

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије Зоран Антић предводио је државну делегацију која је у складу са Државниим програмом обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије обележила годишњицу страдања цивила и војника у логору Велики Међер у Словачкој Републици, 26. и 27. октобра 2022. године. Тим поводом церемоније полагања венаца и одавања почасти обављене су на српском војном гробљу у Великом Међеру и на војном гробљу Петржалка-Копчани у Словачкој Републици.

У делегацији Владе Р. Србије, поред државног секретара З. Антића, били су: Марија Барловић, привремени отправник послова Амбасаде Р. Србије у Словачкој и Н. Аџемовић, први секретар, Јарослав Хрубик, председник општине Ковачица, представници Министарства одбране и Војске Србије, кадети Војне академије и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда, као и представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Церемонија полагања венаца и одавања почасти на војном гробљу Копчани у месту Петржалка, где су сахрањена лица која су страдала у периоду између 1916. и 1918. године, одржана је 26. октобра 2022. године. Са словачке стране присутни су били: Јан Хрчка, председник општине Братислава - Петржалка, Антон Хрнко, саветник председника Народне скупштине Словачке и председник организације Pro Patria, Адриан Јенчо, генерални директор Сектора за јавне послове МУП Словачке и председник словачког дела Српско-словачке комисије за бригу о војним гробљима, Данијела Суха са супругом Штефаном Сухим, председница удружења Ћирилометодијада и Ернест Хуска из Одељења за културу општине Братислава - Стари град. Том приликом државни секретар З. Антић је словачким пријатељима уручио пригодне захвалнице због њиховог ангажовања на очувању сећања на настрадале Србе и унапређењу сарадње између две државе.

Церемонија полагања венаца и одавања почасти страдалим цивилима и војницима у логору Велики Међер одржана је 27. октобра 2022. године на Српском војничком гробљу. Присутни су били: представници града Великог Међера на челу са градоначелником Ђерђом Холењим и заменицом градоначелника Илдико Лапошовом, као и Стане Рибич, председник Удружења Срба у Словачкој. Том приликом државни секретар З. Антић је градоначелнику В. Међера уручио повељу у знак захвалности за ангажовање на очувању културе сећања, као и бригу о овом меморијалу.

Логор Велики Међер (Нађмеђер) се истиче по обиму страдања наших сународника, јер се на том месту данас налази српско гробље на коме је сахрањено скоро 6000 српских војника. Кроз логор Велики Међер прошла је 21 хиљада логораша. Формиран је као први од свих логора у августу 1914. године и престао да постоји у октобру 1918. године. Цивили и војници су умирали због лоших услова и од заразних болести.