Printer Friendly Version M. Barlović učestvovala na komemorativnom obeležavanju 103. godišnjice smrti M.R. Štefanika @ 5 May 2022 08:07 PM

Marija Barlović, privremeni otpravnik poslova, je 4. maja 2022, učestvovala na komemorativnom obeležavanju 103. godišnjice tragične smrti generala Milana Rastislava Štefanika.

M. Barlović je u Ivanki pri Dunaji položila venac na mestu pada aviona M.R. Štefanika, kao i na spomeniku u Bratislavi, posvećenom Štefaniku, jednom od najvažnijih Slovaka u istoriji.

Vence su u Bratislavi položili i Boris Kolar, predsednik Narodne skupštine Slovačke, Eduard Heger, predsednik Vlade Slovačke i drugi visoki zvaničnici, kao i ambasadori Češke i Francuske, dok je u Ivanci pri Dunaji venac položio Ivan Korčok, ministar inostranih i evropskih poslova.

Milan Rastislav Štefanik je kao poručnik francuske vojske tokom Prvog svetskog rata na ličnu molbu upućen na srpski front kao pilot-dobrovoljac. U kratkotrajnom boravku u Srbiji obavio je nekoliko vojnih zadataka i pomagao srpskoj vojsci da se pripremi za povlačenje.