Printer Friendly Version М. Барловић учествовала на комеморативном обележавању 103. годишњице смрти М.Р. Штефаника @ 5 May 2022 08:05 PM

Марија Барловић, привремени отправник послова, је 4. маја 2022, учествовала на комеморативном обележавању поводом 103. годишњице трагичне смрти генерала Милана Растислава Штефаника.

М. Барловић је у Иванки при Дунаји положила венац на месту пада авиона М.Р. Штефаника, као и на споменику у Братислави, посвећеном Штефанику, једном од најважнијих Словака у историји.

Венце су у Братислави положили и Борис Колар, председник Народне скупштине Словачке, Едуард Хегер, председник Владе Словачке и други високи званичници, као и амбасадори Чешке и Француске, док је у Иванци при Дунаји венац положио Иван Корчок, министар иностраних и европских послова.

Милан Растислав Штефаник је као поручник француске војске током Првог светског рата на личну молбу упућен на српски фронт као пилот-добровољац. У краткотрајном боравку у Србији обавио је неколико војних задатака и помагао српској војсци да се припреми за повлачење.