Printer Friendly Version M. Barlović, otpravnik poslova Ambasade, na otvaranju izložbe P. Hajka u Martinu @ 29 April 2022 03:27 PM

Marija Barlović, privremeni otpravnik poslova Ambasade Republike Srbije u Slovačkoj Republici, učestvovala je na otvaranju izložbe slika Pavela Hajka, naivnog slikara iz Kovačice, koje je održano 27. aprila 2022. godine u Etnografskom muzeju u Martinu, u organizaciji Slovačkog narodnog muzeja i Galerije Babka iz Kovačice, pod pokroviteljstvom Mojmira Vrlika, počasnog konzula Republike Srbije u Slovačkoj Republici.

U svom obraćanju, M. Barlović je istakla istorijsku povezanost naroda i kulturnog stvaralaštva Srbije i Slovačke. Posebno je naglasila da se ove godine obeležava 220 godina naseljavanja Slovaka u Kovačicu, kao i da tradicionalnom prijateljstvu dve države poseban doprinos daju predstavnici slovačke nacionalne zajednice u Srbiji kao i srpska nacionalna manjina u Slovačkoj.

Prisutne su pored M. Barlović pozdravili i Vuk Radulović, savetnik u kabinetu potpredsednice Vlade i ministarke kulture i informisanja Maje Gojković, Radovan Sikora, direktor Muzeja u Martinu, Jaroslav Hrubik, predsednik opštine Kovačica, autor Pavel Hajko i počasni konzul R. Srbije Mojmir Vrlik.

Otvaranju izložbe je prisustvovao veliki broj poštovalaca naivne umetnosti, a kulturni program koji je izveo V. Balaž je dodatno doprineo veoma pozitivnom utisku svih prisutnih.