Printer Friendly Version М. Барловић, отправник послова Амбасаде, на отварању изложбе П. Хајка у Мартину @ 29 April 2022 03:24 PM

Марија Барловић, привремени отправник послова Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици, учествовала је на отварању изложбе слика Павела Хајка, наивног сликара из Ковачице, које је одржано 27. априла 2022. године у Етнографском музеју у Мартину, у организацији Словачког народног музеја и Галерије Бабка из Ковачице, под покровитељством Мојмира Врлика, почасног конзула Републике Србије у Словачкој Републици.

У свом обраћању, М. Барловић је истакла историјску повезаност народа и културног стваралаштва Србије и Словачке. Посебно је нагласила да се ове године обележава 220 година насељавања Словака у Ковачицу, као и да традиционалном пријатељству две државе посебан допринос дају представници словачке националне заједнице у Србији као и српска национална мањина у Словачкој.

Присутне су поред М. Барловић поздравили и Вук Радуловић, саветник у кабинету потпредседнице Владе и министарке културе и информисања Маје Гојковић, Радован Сикора, директор Музеја у Мартину, Јарослав Хрубик, председник општине Ковачица, аутор Павел Хајко и почасни конзул Р. Србије Мојмир Врлик.

Отварању изложбе је присуствовао велики број поштовалаца наивне уметности, а културни програм који је извео В. Балаж је додатно допринео веома позитивном утиску свих присутних.