Printer Friendly Version Izložba slika Pavela Hajka, naivnog slikara iz Kovačice u Etnografskom muzeju u Martinu @ 7 April 2022 01:10 PM

Obaveštavamo vas da će otvaranje izložbe slika Pavela Hajka, naivnog slikara iz Kovačice biti održano 27. aprila 2022. godine u 17.00 časova u Etnografskom muzeju u Martinu, u organizaciji Slovačkog narodnog muzeja i Galerije Babka iz Kovačice, pod pokroviteljstvom Mojmira Vrlika, počasnog konzula Republike Srbije u Slovačkoj Republici.

Izložba će biti pristupna za javnost od 28. aprila do 31. jula 2022. godine u Etnografskom muzeju u Martinu, ulica Mala hora 2.

Pavel Hajko je umetnik, jedan od najznačajnijih savremenih slikara kovačičke škole naive, rođen 1952. godine u Kovačici, u kojoj je završio školovanje i gde i danas živi i radi. Njegove slike krase brojne svetske galerije koje se bave naivnom umetnošću. Njegove slikarske tehnike su, pored ulja na platnu, i crtež kao i ulje na drvetu i ulje na staklu, a od tema najbrojnije su portreti, pejzaži kao i animalistički motivi među kojima je najčešći motiv petla kao simbol plodnosti, bogatstva, buđenja novog dana i produhovljenja po kojem je i poznat u slikarskom svetu. Sveprisutnim motivom petla, koji se na njegovim slikama svuda pojavljuje, Hajko je uspeo da stvori svoju slikarsku ličnu kartu po kojoj je poznat u celom svetu.