Printer Friendly Version Изложба слика Павела Хајка, наивног сликара из Ковачице у Етнографском музеју у Мартину @ 7 April 2022 01:07 PM

Обавештавамо вас да ће отварање изложбе слика Павела Хајка, наивног сликара из Ковачице бити одржано 27. априла 2022. године у 17.00 часова у Етнографском музеју у Мартину, у организацији Словачког народног музеја и Галерије Бабка из Ковачице, под покровитељством Мојмира Врлика, почасног конзула Републике Србије у Словачкој Републици.

Изложба ће бити приступна за јавност од 28. априла до 31. јула 2022. године у Етнографском музеју у Мартину, улица Мала хора 2.

Павел Хајко је уметник, један од најзначајнијих савремених сликара ковачичке школе наиве, рођен 1952. године у Ковачици, у којој је завршио школовање и где и данас живи и ради. Његове слике красе бројне светске галерије које се баве наивном уметношћу. Његове сликарске технике су, поред уља на платну, и цртеж као и уље на дрвету и уље на стаклу, а од тема најбројније су портрети, пејзажи као и анималистички мотиви међу којима је најчешћи мотив петла као симбол плодности, богатства, буђења новог дана и продуховљења по којем је и познат у сликарском свету. Свеприсутним мотивом петла, који се на његовим сликама свуда појављује, Хајко је успео да створи своју сликарску личну карту по којој је познат у целом свету.