Printer Friendly Version Miroslavu Demaku uručena Povelja za životno delo Udruženja književnika Srbije @ 1 February 2022 10:25 AM

Ambasador Momčilo Babić je uručio, velikom pesniku i prevodiocu, Miroslavu Demaku, Povelju za životno delo, koju mu je dodelilo Udruženje književnika Srbije. Svečano uručenje je upriličeno u Ambasadi Republike Srbije u Bratislavi.

Ambasador je istakao da je Miroslav Demak veoma važan umetnički stvaralac, koji na jedinstven i kreativan način uspeva da poveže književno stvaralaštvo Srbije i Slovačke. Time on doprinosi boljem razumevanju, poznavanju i povezivanju dva naroda. Upoznao je sa bogatim opusom književnika i zaključio da je Povelja za životno delo potpuno zasluženo dodeljena M. Demaku.

Miroslav Demak je pesnik, romanopisac, dramski pisac, prevodilac, novinar i izdavač. Rođen je 1948. godine, u Staroj Pazovi u Srbiji. Po završetku gimnazije u Staroj Pazovi (1967), upisuje Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, odakle prelazi na Fakultet umetnosti Univerziteta Komenski u Bratislavi. Studije je završio 1972. Radio je kao novinar nedeljnika Hlas ľudu, bio je urednik časopisa Nový život i Pionieri (kasnije Zornička), u izdavačkoj kući Obzor u Novom Sadu. Od 1993. živi u Bratislavi i bavi se izdavačkom delatnošću.

Napisao je veliki broj dela, a neka od njih su: zbirke pesama Z otvorenej dlane (1974), Zverokruh (1977), zbirke pripovedaka Švédske domky (1980), Kráľom bude ten, ktorý sa vráti (2001). Motivi njegovog pesničkog, proznog i dramskog dela za decu su prevažno bajke (O troch umelcoch, 1977; Trojhlavý drak Štefan, 1979; Tchorí chór, 1985; Traja umelci a drak Samuel, 1986; Husle, 1993, i dr). Sastavio je antologiju donjozemskog književnog stvaralaštva za decu Je to? (1997), objavio je dva izbora iz slovačke vojvođanske poezije za decu: Ľahko lietať, keď máš krídla (1986), Kúpim bonbón ako vráta (1994), koautor je antologije Herbarium pannoniensis (2000). Dobitnik je nagrade Međunarodne Akademije Ivo Andrić, 2014. godine, za zbirku pripovedaka Jedna smrt u Beogradu. Prevodi sa srpskog, slovenačkog, makedonskog, rusinskog i nemačkog jezika.