Printer Friendly Version Мирославу Демаку уручена Повеља за животно дело Удружења књижевника Србије @ 1 February 2022 10:20 AM

Амбасадор Момчило Бабић је уручио, великом песнику и преводиоцу, Мирославу Демаку, Повељу за животно дело, коју му је доделило Удружење књижевника Србије. Свечано уручење је уприличено у Амбасади Републике Србије у Братислави.

Амбасадор је истакао да је Мирослав Демак веома важан уметнички стваралац, који на јединствен и креативан начин успева да повеже књижевно стваралаштво Србије и Словачке. Тиме он доприноси бољем разумевању, познавању и повезивању два народа. Упознао је са богатим опусом књижевника и закључио да је Повеља за животно дело потпуно заслужено додељена М. Демаку.

Мирослав Демак је песник, романописац, драмски писац, преводилац, новинар и издавач. Рођен је 1948. године, у Старој Пазови у Србији. По завршетку гимназије у Старој Пазови (1967), уписује Факултет политичких наука Универзитета у Београду, одакле прелази на Факултет уметности Универзитета Коменски у Братислави. Студије је завршио 1972. Радио је као новинар недељника Hlas ľudu, био је уредник часописа Nový život и Pionieri (касније Zornička), у издавачкој кући Обзор у Новом Саду. Од 1993. живи у Братислави и бави се издавачком делатношћу.

Написао је велики број дела, а нека од њих су: збирке песама Z otvorenej dlane (1974), Zverokruh (1977), збирке приповедака Švédske domky (1980), Kráľom bude ten, ktorý sa vráti (2001). Мотиви његовог песничког, прозног и драмског дела за децу су преважно бајке (O troch umelcoch, 1977; Trojhlavý drak Štefan, 1979; Tchorí chór, 1985; Traja umelci a drak Samuel, 1986; Husle, 1993, и др). Саставио је антологију доњоземског књижевног стваралаштва за децу Је то? (1997), објавио је два избора из словачке војвођанске поезије за децу: Ľahko lietať, keď máš krídla (1986), Kúpim bonbón ako vráta (1994), коаутор је антологије Herbarium pannoniensis (2000). Добитник је награде Међународне Академије Иво Андрић, 2014. године, за збирку приповедака Једна смрт у Београду. Преводи са српског, словеначког, македонског, русинског и немачког језика.