Printer Friendly Version Селаковић позвао словачке компаније да инвестирају у Србији @ 1 November 2021 08:27 AM

Министар спољних послова Никола Селаковић учествовао је у Братислави на округлом столу којем су присуствовали представници пословних удружења из Словачке, словачке компаније које послују у нашој земљи, као и компаније које желе да инвестирају у Србији.

Министар је представницима 18 словачких компанија пренео да је имао јако добре састанке са премијером и министром спољних послова и истакао да је договорено да почетком наредне године у Србији буде организован озбиљан пословни форум. Додао је да ће на њему учествовати српски и словачки привредници, али и представници Развојне агенције Србије, ПКС, Министарства привреде и Министарства спољних послова.

Информисао је привреднике са успесима економских реформи Србије у претходних седам година. Истакао је да ће, по последњим подацима, српска привреда ове године имати раст од 7,5 процената, нагласивши да је то је резултат озбиљне и стратешки пројектоване политике председника Вучића и Владе Србије. Додао је и да је сада Србија прва у свету по привлачењу страних директних инвестиција, по глави становника.

Селаковић је истакао да је он само један од министара у Влади Србије који се води примером политике нашег председника, који је пре 7 година озбиљно почео да мења Србију. Подсетио је да је наша економија била на рубу пропасти и да су тада спроведене најтеже економске мере у нашој новијој историји.

Овом приликом Селаковић је упознао словачке привреднике са компаративним предностима улагања у Србији и позвао их да инвестирају. Навео је да су наше предности: квалитетна радна снага, нарочито у областима модерне технологије и ИТ, квалитетна инфраструктура и административни капацитет - а то је Развојна агенција Србије.

"Сваки инвеститор заинтересован да инвестира у Србији добија свог личног референта који је задужен да за потребе инвеститора решава све административне процедуре за отпочињање бизниса", поручио је Селаковић и додао да је то довело до максималног снижавања корупције.

Такође, министар је истакао да Србија има споразуме о слободној трговини са ЕУ, Руском Федерацијом, државама чланицама Евроазијске уније, Турском и ЦЕФТОМ, додавши да имамо и 13 бесцаринских привредних зона, као и да зона Пирот има највећи годишњи обрт у Европи од 780 милиона евра.

Након овог састанка, Селаковић је могућностима интензивирања сарадње разговарао и са председником словачке Асоцијације извозника.

28. окт 2021.