Printer Friendly Version Ambasador M. Babić se sastao sa M. Sobolom, predsednikom udruženja Servare et Manere @ 26 August 2021 08:54 PM

Ambasador Momčilo Babić je, 24. avgusta 2021, primio Mareka Sobolu, predsednika udruženja Servare et Manere iz Žiline. U prijateljskom razgovoru istaknuto je da je svečano obeležavanje 100godišnjice smrti Nj.V. Kralja Petra I Karađorđevića bio izuzetan događaj, posebno obeležen sadnjom Drveta mira na groblju u Velikom Međeru gde počivaju posmrtni ostaci preko 6000 saboraca Kralja Petra. To su oni ratnici koji su očitavali lekcije patriotizma Habsburškim osvajačima sa Cera i Kolubare, pobeđivali ih na bojnom polju sve do dolaska nadmoćnije nemačke vojske, kada su zarobljeni i upućeni u ovaj logor smrti i pogibije. Ostavljeni su mnogi na čisto polje, bez krova nad glavom, bez hrane i osnovnih uslova života sve dok nisu oboleli i umrli. Kada već nisu mogli da ih pobede na bojnom polju uništili su ih u logorima smrti među kojima je ovaj jedan od najvećih.

Nakon 100 godina nemara i nebrige groblje je sada obnovljeno i ograđeno, postavljene su nadgrobne ploče sa imenima svih likvidiranih logoraša, obnovljena je kapela i spomenik. Danas to izgleda onako kako su zaslužili naši slavni junaci, sunarodnici, branioci otadžbine iz Prvog svetskog rata. Zasađeno je Drvo mira, 16 po redu u svetu, a Vladiki Andreju, episkopu SPC iz Beča i ambasadoru Babiću dodeljene 9. i 10. po redu Medalja „Drvo mira“.

Dr Sobola je zamolio ambasadora da prenese srdačne pozdrave predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, sa željom i predlogom da on bude dobitnik „Plakete mira“, koja se dodeljuje najvišim državnicima sveta za njihov doprinos miru, a prilikom sadnje Drveta mira u Beogradu. Dobitnici ove plakete do sada su: predsednica Slovačke Zuzana Čaputova i Kraljica Danske, Margareta, pri čemu je broj nominanata ograničen na 20 svetskih državnika. Dr Sobola je istakao da slovačka javnost pažljivo prati aktivnosti svetskih državnika i uočava da je predsednik Vučić svojim istrajnim zalaganjem za mir na Balkanu zaslužio svako priznanje i uvažavanje. „Mi znamo vrlo dobro ko je za mir na Balkanu“.

Ambasador se saglasio sa konstatacijom i obećao da će sa zadovoljstvom preneti ovo mišljenje i predlog, kao i da za sadnju Drveta mira u Beogradu i dodelu Plakete mira predsedniku Aleksandru Vučiću treba izabrati pogodan trenutak, kao što je npr. zvanična poseta predsednice Z. Čaputove.