Printer Friendly Version Амбасадор М. Бабић се састао са М. Соболом, председником удружења Servare et Manere @ 26 August 2021 08:52 PM

Амбасадор Момчило Бабић је, 24. августа 2021, примио Марека Соболу, председника удружења Servare et Manere из Жилине. У пријатељском разговору истакнуто је да је свечано обележавање 100годишњице смрти Њ.В. Краља Петра I Карађорђевића био изузетан догађај, посебно обележен садњом Дрвета мира на гробљу у Великом Међеру где почивају посмртни остаци преко 6000 сабораца Краља Петра. То су они ратници који су очитавали лекције патриотизма Хабсбуршким освајачима са Цера и Колубаре, побеђивали их на бојном пољу све до доласка надмоћније немачке војске, када су заробљени и упућени у овај логор смрти и погибије. Остављени су многи на чисто поље, без крова над главом, без хране и основних услова живота све док нису оболели и умрли. Када већ нису могли да их победе на бојном пољу уништили су их у логорима смрти међу којима је овај један од највећих.

Након 100 година немара и небриге гробље је сада обновљено и ограђено, постављене су надгробне плоче са именима свих ликвидираних логораша, обновљена је капела и споменик. Данас то изгледа онако како су заслужили наши славни јунаци, сународници, браниоци отаџбине из Првог светског рата. Засађено је Дрво мира, 16 по реду у свету, а Владики Андреју, епископу СПЦ из Беча и амбасадору Бабићу додељене 9. и 10. по реду Медаља „Дрво мира“.

Др Собола је замолио амбасадора да пренесе срдачне поздраве председнику Србије Александру Вучићу, са жељом и предлогом да он буде добитник „Плакете мира“, која се додељује највишим државницима света за њихов допринос миру, а приликом садње Дрвета мира у Београду. Добитници ове плакете до сада су: председница Словачке Зузана Чапутова и Краљица Данске, Маргарета, при чему је број номинаната ограничен на 20 светских државника. Др Собола је истакао да словачка јавност пажљиво прати активности светских државника и уочава да је председник Вучић својим истрајним залагањем за мир на Балкану заслужио свако признање и уважавање. „Ми знамо врло добро ко је за мир на Балкану“.

Амбасадор се сагласио са констатацијом и обећао да ће са задовољством пренети ово мишљење и предлог, као и да за садњу Дрвета мира у Београду и доделу Плакете мира председнику Александру Вучићу треба изабрати погодан тренутак, као што је нпр. званична посета председнице З. Чапутове.