Printer Friendly Version STOGODIŠNJICA SMRTI Nj.K.V. KRALJA PETRA I KARAĐORĐEVIĆA @ 17 August 2021 12:36 PM

Slovačka organizacija Servare et Manere, na čelu sa predsednikom dr Marekom Sobolom, u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Slovačkoj Republici obeležila je „Stogodišnjicu smrti srpskog kralja Petra I Karađorđevića“. Ovaj važan jubilej, obeležen je sađenjem drveta mira, u okviru Međunarodnog projekta Drvo mira, na srpskom vojnom groblju iz Prvog svetskog rata, u Velikom Međeru, 16. avgusta 2021. godine.

Događaju su prisustvovali mnogi uvaženi gosti: g. Martin Klus, državni sekretar Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Slovačke; Njegovo Preosveštenstvo Andrej, Episkop Srpske pravoslavne eparhije Austrijske i Švajcarske; g. Momčilo Babić, ambasador Srbije u Slovačkoj; g. Jozef Viskupič, predsednik Trnavskog regiona; pukovnik Jozef Paluba, biskupski vikar Vojnog ordinarijata Slovačke; g. Đerđo Holenji, gradonačelnik Velikog Međera, kao i g. Marek Sobola, osnivač projekta Drvo mira i izvršni direktor organizacije Servare et Manere. Prisutni su bili predstavnici udruženja Srba iz Slovačke, kao i drugi mnogobrojni prijatelji naše zemlje. Događaj su svojim prisustvom ulepšali počasna straža oružanih snaga Slovačke i dobrovoljci u istorijskim uniformama srpske kraljevske vojske iz Čehoslovačke legionarske. Sadnja je izvršena pod pokroviteljstvom Nj.K.V. Aleksandra, koji je svim prisutnim gostima uputio pozdravno pismo.

Na Srpskom vojnom groblju u Velikom Međeru počiva preko 6000 saboraca Kralja Petra, učesnika u odbrani Srbije na Ceru, Kolubari i drugim stratištima Prvog svetskog rata. To su oni junaci koji su očitavali lekcije Habsburškim osvajačima sve do dolaska nadmoćnije Nemačke vojske, potom zarobljeni i dovedeni da umru u ovom „Logoru smrti“. Stoga je ovo bilo najbolje mesto za obeležavanje stote godišnjice smrti Kralja Petra.

Marek Sobola je 2018. godine osnovao projekat Drvo mira, koji je već uspešno implementiran u 10 zemalja na tri kontinenta. Drvo mira je do sada posađeno u Uzbekistanu, Lihtenštajnu, Slovačkoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Srbiji, Sjedinjenim Državama, Rusiji, Poljskoj i Austriji. Ovaj međunarodni projekat nije spomen na ratove. To je spomen na žrtve i istorijsko sećanje. Ovaj projekat slavi mir.

Slovačka pošta je izdala poštansku marku posvećenu 100. godišnjici smrti kralja Petra I Karađorđevića, a povodom sadnje Drveta mira.