Printer Friendly Version СТОГОДИШЊИЦА СМРТИ Њ.К.В. КРАЉА ПЕТРА I КАРАЂОРЂЕВИЋА @ 17 August 2021 12:32 PM

Словачка организација Servare et Manere, на челу са председником др Мареком Соболом, у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Словачкој Републици обележила је „Стогодишњицу смрти српског краља Петра I Карађорђевића“. Овај важан јубилеј, обележен је сађењем дрвета мира, у оквиру Међународног пројекта Дрво мира, на српском војном гробљу из Првог светског рата, у Великом Међеру, 16. августа 2021. године.

Догађају су присуствовали многи уважени гости: г. Мартин Клус, државни секретар Министарства спољних и европских послова Словачке; Његово Преосвештенство Андреј, Епископ Српске православне епархије Аустријске и Швајцарске; г. Момчило Бабић, амбасадор Србије у Словачкој; г. Јозеф Вискупич, председник Трнавског региона; пуковник Јозеф Палуба, бискупски викар Војног ординаријата Словачке; г. Ђерђо Холењи, градоначелник Великог Међера, као и г. Марек Собола, оснивач пројекта Дрво мира и извршни директор организације Servare et Manere. Присутни су били представници удружења Срба из Словачке, као и други многобројни пријатељи наше земље. Догађај су својим присуством улепшали почасна стража оружаних снага Словачке и добровољци у историјским униформама српске краљевске војске из Чехословачке легионарске. Садња је извршена под покровитељством Њ.К.В. Александра, који је свим присутним гостима упутио поздравно писмо.

На Српском војном гробљу у Великом Међеру почива преко 6000 сабораца Краља Петра, учесника у одбрани Србије на Церу, Колубари и другим стратиштима Првог светског рата. То су они јунаци који су очитавали лекције Хабсбуршким освајачима све до доласка надмоћније Немачке војске, потом заробљени и доведени да умру у овом „Логору смрти“. Стога је ово било најбоље место за обележавање стоте годишњице смрти Краља Петра.

Марек Собола је 2018. године основао пројекат Дрво мира, који је већ успешно имплементиран у 10 земаља на три континента. Дрво мира је до сада посађено у Узбекистану, Лихтенштајну, Словачкој, Великој Британији, Немачкој, Србији, Сједињеним Државама, Русији, Пољској и Аустрији. Овај међународни пројекат није спомен на ратове. То је спомен на жртве и историјско сећање. Овај пројекат слави мир.

Словачка пошта је издала поштанску марку посвећену 100. годишњици смрти краља Петра I Карађорђевића, а поводом садње Дрвета мира.