Printer Friendly Version Дневни лист "СМЕ" о успешности вакцинације у Републици Србији @ 10 May 2021 05:16 PM
 
Дневни лист "СМЕ" објавио је у свом издању од 10. маја 2021. године, шири осврт на успешност вакцинације у Србији. У тексту се наводи да грађани могу да бирају једну од 5 доступних вакцина и да ће они који се вакцинишу добити 25 еура или 5% просечне зараде. Указује се и да су странци добродошли да у Србији приме вакцину, посебно они из региона. Чланак можете наћи на: https://svet.sme.sk/c/22653977/staci-pas-srbsko-pozyva-na-ockovanie-aj-cudzincov-domaci-dostanu-aj-25-eur.html
 
Превод чланка у наставку:
 
Србија позива на вакцинацију и суседе
Домаћи грађани ће добити за вакцинисање награду у износу од 25 евра
 
СМЕ, 10. мај 2021.
 
Аутор текста. Нина Соботовичова
 
Могућност да се вакцинишу у Србији искористиле су десетине хиљада странаца не само из земаља у окружењу
Београд, Братислава – Србе вакцинисане против корона вируса чека финансијска награда.
Они који су примили обе дозе вакцине, односно уколико стигну да се вакцинишу макар једном дозом, до краја маја добиће 3000 динара, односно 25 евра.
„Размишљали смо на који начин да наградимо људе који су испољили одговорност. Донели смо одлуку да ћемо пружити додатну финансијску подршку онима који су се вакцинисали,“ изјавио је председник Србије Александар Вучић пред новинарима у Београду.
Уједно је истакао да је неодговорно и себично не вакцинисати се.
Док своје грађане Србија планира да награђује финансијски, већ више од месец дана држава излази у сусрет и становницима суседних земаља који могу да се вакцинишу у Србији.
„Поздрављам што имамо могућност коју сам радо искористио,“ изјавио је за СМЕ 39-годишњи Далио Сијах из Босне и Херцеговине. „Само бог зна када бих на ред стигао код куће.“
У Србији која има седам милиона становника, вакцинација напредује изузетно брзо. Такорећи 22 % становника комплетно је вакцинисаних. У земљама ЕУ, са обе дозе вакцине вакцинисаних је просечно тек 9 процената становника.
 
Интересентима је довољно да покажу пасош
Да би се вакцинисао првом дозом вакцине од британско-шведске компаније Астра-Зенека Далио Сијах је путовао из Сарајева у Београд. Вакцину је примио у Центру за вакцинацију који прима једнако домаће Србе и странце, без обзира на старост и професију.
„Довољно је да се човек легитимише личном исправом, у мом случају је то био пасош, будући да сам странац,“ објашњава Босанац Сијах.
Сијах додаје да у Босни тек почињу да вакцинишу здравствене раднике и људе преко 65 година, док у Србији никакав старосни лимит не постоји.
За СМЕ је о томе у марту говорио и 27-годишњи Србин Саша Стаменић који дугорочно ради у Словачкој. Према његовим речима, он „мора често да путује на траси Србија – Словачка – Босна и Херцеговина“.
За Србију је почетком марта путовао само из разлога што је желео да се вакцинише, а словачки систем вакцинације је сматрао хаотичним.
„Српски систем је релативно функционалан. Наиме, имам 27 година, не болујем ни од каквих болести, а већ сам примио прву дозу,“ коментарисао је Стаменић у марту.
 
Иде то својим током, али здравствени радници не улазе у ризик
И Босанац Далио Сијах је задовољан добром организацијом српског система. На лицу места све иде својим током, уопште не чекате дуго, али ствари не стоје ни тако да дођете тек тако и одмах добијате вакцину. Питају вас за здравствено стање и могуће контраиндикације. Примера ради, моју пријатељицу на крају нису вакцинисали, будући да је са здравственим радником разговарала о њеним алергијама. Нису желели да ризикују,“ објашњава 39-годишњи Сијах.
Могућност да се вакцинишу у Србији искористиле су десетине хиљада странаца, а то не само из земаља у окружењу. „Разуме се, у реду су чекали Босанци и Хрвати, међутим, наишли смо и на Немце. Они, наравно, нису у Србију стигли само тим поводом. Међутим, када су већ били у земљи одлучили су да не чекају и искористили су ову могућност,“ објашњава Сијах.
 
Понеки нису знали да пређу преко историјских спорова
Према речима Сијаха, многи његови земљаци су радо искористили српску понуду. Међутим, како је додао, нашли су се и Бошњаци који су одбили понуду Београда из историјских разлога.
„Нису способни да пређу преко анимозитета између наше две земље из прошлости, и даље су осећајни на конфликте који су се разбуктали деведесетих (када се распала бивша Југославија – напомена редакције). Ја, међутим, сматрам да овакво размишљање је бесмислено и ничему неће помоћи,“ констатовао је Сијах, уз опаску да ће се радовати када буде сазнао када ће уследити и термин друге дозе вакцине. „Чуо са и за оних 25 евра за вакцинисане, међутим, ову награду вероватно нећу добити, с обзиром да нисам Србин,“ додаје хуморно.
 
Невакцинисани ће у случају заразе остати без одмора
Сајт Еуронеwс наводи да награда у износу од 3000 динара, односно 25 евра, представља око пет одсто од просечне зараде у Србији.
Председник Вучић се нада да ће овим темпом, уз финансијску мотивацију, земљи поћи за руком да до краја маја вакцинише макар првом дозом чак 55 % људи.
Уједно је навео да за разлику од вакцинисаних које чека награда, невакцинисани Срби могу одређена средства да изгубе, иако на индиректан начин.
Наиме, Вучић је констатовао да уколико се корона вирусом заразе невакцинисани запослени у јавном сектору, они неће смети да користе плаћени одмор.
 
Фактографија у вези са вакцинацијом у Србији:
- Вакцину може примити свако
-У земљи се користе амерички препарати Фајзер/БајонТек и Модерна, британско-шведска АстраЗенека, руски Спутник и кинески Синофарм