Printer Friendly Version Dnevni list "SME" o uspešnosti vakcinacije u Republici Srbiji @ 10 May 2021 05:10 PM

Dnevni list "SME" objavio je u svom izdanju od 10. maja 2021. godine, širi osvrt na uspešnost vakcinacije u Srbiji. U tekstu se navodi da građani mou da biraju jednu od 5 dostupni vakcina i da će oni koji se vakcinišu dobiti 25 eura ili 5% prosečne zarade. Ukazuje se i da su stranci dobrodošli da u Srbiji prime vakcinu, posebno oni iz regiona. Članak možete naći na: https://svet.sme.sk/c/22653977/staci-pas-srbsko-pozyva-na-ockovanie-aj-cudzincov-domaci-dostanu-aj-25-eur.html

Prevod članka u nastavku:

Srbija poziva na vakcinaciju i susede
Domaći građani će dobiti za vakcinisanje nagradu u iznosu od 25 evra
 
SME, 10. maj 2021.
 
Autor teksta. Nina Sobotovičova
 
Mogućnost da se vakcinišu u Srbiji iskoristile su desetine hiljada stranaca ne samo iz zemalja u okruženju
Beograd, Bratislava – Srbe vakcinisane protiv korona virusa čeka finansijska nagrada.
Oni koji su primili obe doze vakcine, odnosno ukoliko stignu da se vakcinišu makar jednom dozom, do kraja maja dobiće 3000 dinara, odnosno 25 evra.
„Razmišljali smo na koji način da nagradimo ljude koji su ispoljili odgovornost. Doneli smo odluku da ćemo pružiti dodatnu finansijsku podršku onima koji su se vakcinisali,“ izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred novinarima u Beogradu.
Ujedno je istakao da je neodgovorno i sebično ne vakcinisati se.
Dok svoje građane Srbija planira da nagrađuje finansijski, već više od mesec dana država izlazi u susret i stanovnicima susednih zemalja koji mogu da se vakcinišu u Srbiji.
„Pozdravljam što imamo mogućnost koju sam rado iskoristio,“ izjavio je za SME 39-godišnji Dalio Sijah iz Bosne i Hercegovine. „Samo bog zna kada bih na red stigao kod kuće.“
U Srbiji koja ima sedam miliona stanovnika, vakcinacija napreduje izuzetno brzo. Takoreći 22 % stanovnika kompletno je vakcinisanih. U zemljama EU, sa obe doze vakcine vakcinisanih je prosečno tek 9 procenata stanovnika.
 
Interesentima je dovoljno da pokažu pasoš
Da bi se vakcinisao prvom dozom vakcine od britansko-švedske kompanije Astra-Zeneka Dalio Sijah je putovao iz Sarajeva u Beograd. Vakcinu je primio u Centru za vakcinaciju koji prima jednako domaće Srbe i strance, bez obzira na starost i profesiju.
„Dovoljno je da se čovek legitimiše ličnom ispravom, u mom slučaju je to bio pasoš, budući da sam stranac,“ objašnjava Bosanac Sijah.
Sijah dodaje da u Bosni tek počinju da vakcinišu zdravstvene radnike i ljude preko 65 godina, dok u Srbiji nikakav starosni limit ne postoji.
Za SME je o tome u martu govorio i 27-godišnji Srbin Saša Stamenić koji dugoročno radi u Slovačkoj. Prema njegovim rečima, on „mora često da putuje na trasi Srbija – Slovačka – Bosna i Hercegovina“.
Za Srbiju je početkom marta putovao samo iz razloga što je želeo da se vakciniše, a slovački sistem vakcinacije je smatrao haotičnim.
„Srpski sistem je relativno funkcionalan. Naime, imam 27 godina, ne bolujem ni od kakvih bolesti, a već sam primio prvu dozu,“ komentarisao je Stamenić u martu.
 
Ide to svojim tokom, ali zdravstveni radnici ne ulaze u rizik
I Bosanac Dalio Sijah je zadovoljan dobrom organizacijom srpskog sistema. Na licu mesta sve ide svojim tokom, uopšte ne čekate dugo, ali stvari ne stoje ni tako da dođete tek tako i odmah dobijate vakcinu. Pitaju vas za zdravstveno stanje i moguće kontraindikacije. Primera radi, moju prijateljicu na kraju nisu vakcinisali, budući da je sa zdravstvenim radnikom razgovarala o njenim alergijama. Nisu želeli da rizikuju,“ objašnjava 39-godišnji Sijah.
Mogućnost da se vakcinišu u Srbiji iskoristile su desetine hiljada stranaca, a to ne samo iz zemalja u okruženju. „Razume se, u redu su čekali Bosanci i Hrvati, međutim, naišli smo i na Nemce. Oni, naravno, nisu u Srbiju stigli samo tim povodom. Međutim, kada su već bili u zemlji odlučili su da ne čekaju i iskoristili su ovu mogućnost,“ objašnjava Sijah.
 
Poneki nisu znali da pređu preko istorijskih sporova
Prema rečima Sijaha, mnogi njegovi zemljaci su rado iskoristili srpsku ponudu. Međutim, kako je dodao, našli su se i Bošnjaci koji su odbili ponudu Beograda iz istorijskih razloga.
„Nisu sposobni da pređu preko animoziteta između naše dve zemlje iz prošlosti, i dalje su osećajni na konflikte koji su se razbuktali devedesetih (kada se raspala bivša Jugoslavija – napomena redakcije). Ja, međutim, smatram da ovakvo razmišljanje je besmisleno i ničemu neće pomoći,“ konstatovao je Sijah, uz opasku da će se radovati kada bude saznao kada će uslediti i termin druge doze vakcine. „Čuo sa i za onih 25 evra za vakcinisane, međutim, ovu nagradu verovatno neću dobiti, s obzirom da nisam Srbin,“ dodaje humorno.
 
Nevakcinisani će u slučaju zaraze ostati bez odmora
Sajt Euronews navodi da nagrada u iznosu od 3000 dinara, odnosno 25 evra, predstavlja oko pet odsto od prosečne zarade u Srbiji.
Predsednik Vučić se nada da će ovim tempom, uz finansijsku motivaciju, zemlji poći za rukom da do kraja maja vakciniše makar prvom dozom čak 55 % ljudi.
Ujedno je naveo da za razliku od vakcinisanih koje čeka nagrada, nevakcinisani Srbi mogu određena sredstva da izgube, iako na indirektan način.
Naime, Vučić je konstatovao da ukoliko se korona virusom zaraze nevakcinisani zaposleni u javnom sektoru, oni neće smeti da koriste plaćeni odmor.
 
Faktografija u vezi sa vakcinacijom u Srbiji:
- Vakcinu može primiti svako
-U zemlji se koriste američki preparati Fajzer/BajonTek i Moderna, britansko-švedska AstraZeneka, ruski Sputnik i kineski Sinofarm