Printer Friendly Version Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva, Nj.E. g. Najdžel Bejker posetio je Ambasadu Srbije u Bratislavi @ 14 February 2021 08:20 PM

U neobično dugom i srdačnom razgovoru sa ambasadorom Momčilom Babićem, najpre su razmenjene međusobne čestitke za uspešan proces vakcinacije u dvema zemljama, a zatim su razmenjena mišljenja o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i budućnosti borbe protiv pandemije u svetu. Dvojica ambasadora su potom razmenila mišljenja o aktuelnim spoljno-političkim temama i pitanjima od obostranog interesa. Ambasador Babić je pomenuo da je Srbija jedna od retkih evropskih zemalja, koja nije prekinula aviosaobraćaj sa Ujedinjenim Kraljevstvom i nakon pojave mutirajućeg virusa na njegovoj teritoriji, na šta je g. Bejker uzvratio da Forin ofis to dobro zna. Forin ofis je, inače već formirao jedinicu za zdravstvenu diplomatiju, verovatno prvu u svetu.

Ambasador N. Bejker je impresivna intelektualna figura britanske i svetske diplomatije, jedan od istaknutijih članova Forin ofisa i veliki poznavalac Vatikana u kome je proveo preko 5 godina kao ambasador Njenog kraljevskog veličanstva, istakao da je dobro što Srbija održava dobre odnose sa Vatikanom. Na poklonjenu knjigu „Signs on the road side“ rekao je da obožava I.Andrića, da ima tri njegove knjige, a da je ovo četvrta koju će sa zadovoljstvom čitati.

11.02.2021. godine