Printer Friendly Version Prijem povodom Dana državnosti R. Srbije, Bratislava, 20. februar 2020. @ 26 February 2020 02:25 PM

Ambasada Republike Srbije u Bratislavi je, 20. februara 2020, organizovala prijem povodom Dana državnosti R. Srbije, u reprezentativnoj svečanoj sali državnog hotela Borik.

Ambasador M. Babić je održao prigodan govor na slovačkom jeziku (sa prevodom na engleski jezik putem video bima) i, između ostalog, posebno naglasio da Srbija izuzetno ceni nedvosmislen i principijelan stav Slovačke o nepriznavanju JPNK, te svesrdnu, iskrenu i kontinuiranu podršku procesu evrointegracija Srbije, što je naš glavni spoljnopolitički cilj.

Prijemu se odazvalo oko 200 gostiju, kako predstavnika zvaničnih institucija Slovačke, tako i diplomatskog kora, uključujući vojne izaslanike i počasne konzule, kulturnog, medijskog, nevladinog i akademskog sektora, kao i predstavnika svih udruženja naših građana. Među gostima, bili su bivši predsednik I. Gašparovič, potpredsednik Narodne Skupštine M. Klus, bivši ministri inostranih poslova E. Kukan i P. Demeš, bivši ministar odbrane P. Kanis, sudija i bivši predsednik Vrhovnog suda i ministar pravde Š. Harabin, predstavnica Odeljenja za međunarodnu saradnju u Ministarstvu odbrane zadužena za R. Srbiju B. Munafo Strakova, direktor Policijske uprave za strance u Leopoldovu potpukovnik J. Vadkerti, bivši ambasador u Srbiji I. Furdik, a iz Ministarstva inostranih i evropskih poslova generalni direktor za privrednu saradnju D. Matulaj, direktor Kancelarije za Slovake u dijaspori i bivši ambasador u Srbiji J. Varšo, direktori direkcija za JIE i Tursku J. Pšenica, za UN P. Hulenji i za konzularne poslove M. Bezak, direktor za politička i bezbednosna pitanja amb. R. Kirnag, referent za Srbiju D. Altdorfer i predstavnici diplomatskog protokola. Prisustvovali su rektori i dekani svih vodećih slovačkih univerziteta, direktorka Odeljenja za međunarodnu saradnju Radio i televizije Slovačke S. Kubičkova i nekoliko najuticajnijih političkih analitičara. Prijemu su prisustvovali i članovi Kluba prijatelja srpske kulture na čelu sa predsednikom G. Murinom.

Ovom prilikom je podeljen odgovarajući propagandni materijal i prikazani promotivni filmovi TOS o Srbiji.