Printer Friendly Version Пријем поводом Дана државности Р. Србије, Братислава, 20. фебруар 2020. @ 26 February 2020 02:23 PM

Амбасада Републике Србије у Братислави је, 20. фебруара 2020, организовала пријем поводом Дана државности Р. Србије, у репрезентативној свечаној сали државног хотела Борик.

Амбасадор М. Бабић је одржао пригодан говор на словачком језику (са преводом на енглески језик путем видео бима) и, између осталог, посебно нагласио да Србија изузетно цени недвосмислен и принципијелан став Словачке о непризнавању ЈПНК, те свесрдну, искрену и континуирану подршку процесу евроинтеграција Србије, што је наш главни спољнополитички циљ.

Пријему се одазвало око 200 гостију, како представника званичних институција Словачке, тако и дипломатског кора, укључујући војне изасланике и почасне конзуле, културног, медијског, невладиног и академског сектора, као и представника свих удружења наших грађана. Међу гостима, били су бивши председник И. Гашпарович, потпредседник Народне Скупштине М. Клус, бивши министри иностраних послова Е. Кукан и П. Демеш, бивши министар одбране П. Канис, судија и бивши председник Врховног суда и министар правде Ш. Харабин, представница Одељења за међународну сарадњу у Министарству одбране задужена за Р. Србију Б. Мунафо Стракова, директор Полицијске управе за странце у Леополдову потпуковник Ј. Вадкерти, бивши амбасадор у Србији И. Фурдик, а из Министарства иностраних и европских послова генерални директор за привредну сарадњу Д. Матулај, директор Канцеларије за Словаке у дијаспори и бивши амбасадор у Србији Ј. Варшо, директори дирекција за ЈИЕ и Турску Ј. Пшеница, за УН П. Хулењи и за конзуларне послове М. Безак, директор за политичка и безбедносна питања амб. Р. Кирнаг, референт за Србију Д. Алтдорфер и представници дипломатског протокола. Присуствовали су ректори и декани свих водећих словачких универзитета, директорка Одељења за међународну сарадњу Радио и телевизије Словачке С. Кубичкова и неколико најутицајнијих политичких аналитичара. Пријему су присуствовали и чланови Клуба пријатеља српске културе на челу са председником Г. Мурином.

Овом приликом је подељен одговарајући пропагандни материјал и приказани промотивни филмови ТОС о Србији.