Printer Friendly Version Obeležena godišnjica stradanja civila i vojnika u logoru Veliki Međer i vojničkom groblju Petržalka-Kopčani u Slovačkoj Republici, 26-27. oktobar 2019. godine @ 28 October 2019 10:46 AM

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja R. Srbije Zoran Antić predvodio je ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja godišnjice stradanja civila i vojnika u logoru Veliki Međer i na vojničkom groblju Petržalka-Kopčani u Slovačkoj Republici 26. i 27. oktobra 2019. godine.

Ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti na vojnom groblju Kopčani u mestu Petržalka, gde je sahranjeno 51 lice sa područja bivše Jugoslavije stradalo u periodu između 1916. i 1918. godine, održana je 26. oktobra 2019. godine. U delegaciji Vlade R. Srbije, pored državnog sekretara Antića, bili su i ambasador R. Srbije u Slovačkoj R. prof. dr M. Babić, studenti Vojne akademije i Kriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda, kao i zamenik predsednika SUBNOR V. Kovačević. Venac su položili i predstavnici grada Bratislave, prva zamenica gradonačelnika L. Štaselova i direktor Odeljenja za kulturu opštine Stare Mesto-Bratislava E. Huska, kao i tehnički direktor Marianum, gradskog komunalnog preduzeća za održavanje grobalja u Bratislavi B. Šramko.

Ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti stradalim civilima i vojnicima u logoru Veliki Međer održana je 27. oktobra 2019. godine kod spomenika i kod spomen ploče stradalim Srbima. U delegaciji Vlade R. Srbije, pored državnog sekretara Antića, bili su i A. Radosavljević, ministar savetnik u Ambasadi R. Srbije u Slovačkoj R, studenti Vojne akademije i Kriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda, zamenik predsednika SUBNOR V. Kovačević i predsednik Udruženja Srba u Slovačkoj S. Ribič. Vence su položili i predstavnici grada Velikog Međera na čelu sa gradonačelnikom G. Holenjijem i zamenicom gradonačelnika I. Lapošovom.

Po obimu stradanja naših sunarodnika ističe se logor Velik Međer (Nađmeđer) na čijem mestu se danas nalazi srpsko groblje gde je sahranjeno skoro 6000 srpskih vojnika. Kroz logor Veliki Međer prošla je 21 hiljada logoraša. Formiran je kao prvi od svih logora u avgustu 1914. godine i prestao da postoji u oktobru 1918. godine. Vojnici su umirali zbog loših uslova u logoru i od zaraznih bolesti. Groblje je u dobrom tehničkom stanju i redovno ga održava Udruženje Srba u Slovačkoj i lokalna samouprava grada Velikog Međera.

Od 2017. godine u skladu sa odredbama Državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije godišnjica stradanja civila i vojnika u Velikom Međeru je sastavni deo Državnog programa.