Printer Friendly Version Обележена годишњица страдања цивила и војника у логору Велики Међер и војничком гробљу Петржалка-Копчани у Словачкој Републици, 26-27. октобар 2019. године @ 28 October 2019 10:44 AM

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије Зоран Антић предводио је церемоније полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања годишњице страдања цивила и војника у логору Велики Међер и на војничком гробљу Петржалка-Копчани у Словачкој Републици 26. и 27. октобра 2019. године.

Церемонија полагања венаца и одавања почасти на војном гробљу Копчани у месту Петржалка, где је сахрањено 51 лице са подручја бивше Југославије страдало у периоду између 1916. и 1918. године, одржана је 26. октобра 2019. године. У делегацији Владе Р. Србије, поред државног секретара Антића, били су и амбасадор Р. Србије у Словачкој Р. проф. др М. Бабић, студенти Војне академије и Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда, као и заменик председника СУБНОР В. Ковачевић. Венац су положили и представници града Братиславе, прва заменица градоначелника Л. Штаселова и директор Одељења за културу општине Старе Место-Братислава Е. Хуска, као и технички директор Marianum, градског комуналног предузећа за одржавање гробаља у Братислави Б. Шрамко.

Церемонија полагања венаца и одавања почасти страдалим цивилима и војницима у логору Велики Међер одржана је 27. октобра 2019. године код споменика и код спомен плоче страдалим Србима. У делегацији Владе Р. Србије, поред државног секретара Антића, били су и А. Радосављевић, министар саветник у Амбасади Р. Србије у Словачкој Р, студенти Војне академије и Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда, заменик председника СУБНОР В. Ковачевић и председник Удружења Срба у Словачкој С. Рибич. Венце су положили и представници града Великог Међера на челу са градоначелником Г. Холењијем и заменицом градоначелника И. Лапошовом.

По обиму страдања наших сународника истиче се логор Велик Међер (Нађмеђер) на чијем месту се данас налази српско гробље где је сахрањено скоро 6000 српских војника. Кроз логор Велики Међер прошла је 21 хиљада логораша. Формиран је као први од свих логора у августу 1914. године и престао да постоји у октобру 1918. године. Војници су умирали због лоших услова у логору и од заразних болести. Гробље је у добром техничком стању и редовно га одржава Удружење Срба у Словачкој и локална самоуправа града Великог Међера.

Од 2017. године у складу са одредбама Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије годишњица страдања цивила и војника у Великом Међеру је саставни део Државног програма.