Printer Friendly Version Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je na neformalnom okupljanju ministara spoljnih poslova država učesnica OEBS-a u Slovačkoj @ 11 July 2019 12:56 PM

Istupanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na neformalnom okupljanju ministara spoljnih poslova država učesnica OEBS-a u Slovačkoj, 9. јула 2019: 

„Poštovani predsedavajući - ministre Lajčak,
Ekselencije,
Dame i gospodo,

Dozvolite mi da na početku izrazim zahvalnost našem domaćinu, ministru Lajčaku i slovačkom predsedavanju, za organizaciju neformalnog okupljanja ministara spoljnih poslova država učesnica OEBS-a u ovom prelepom planinskom ambijentu.

Sastanak je sazvan u važnom momentu za našu Organizaciju, koja se već godinama suočava sa ozbiljnim i nagomilanim problemima. Uprkos naporima slovačkog i prethodnih predsedavanja da države učesnice uključe u suštinski dijalog koji bi vodio jačanju naše Organizacije i njenom efikasnijem delovanju, a samim tim i rešavanju ključnih problema, mi smo još uvek daleko od ostvarenja ovog cilja.

Aktuelna situacija i atmosfera na međunarodnoj sceni, kao i brojni bezbednosni izazovi sa kojima se svakodnevno suočavamo nas obavezuju da se hitno vratimo osnovnim principima na kojima počiva OEBS, a to su dijalog, kompromis, mirno rešavanje sporova, izgradnja poverenja, solidarnost, odgovornost i saradnja.


Obzirom da je Borel malopre pominjao generalnog sekretara UN-a Gutereša, nedavno sam razgovarao sa njim o aktuelnom pitanju multilateralizma. Ranije smo govorili da je svet bio bipolaran, pa je bio unipolaran, pa multipolaran, a sad je anarhičan, i to su reči Gutereša. Moram da kažem da je verovatno u pravu.

Shodno tome, vreme je da zajednički pokažemo političku mudrost i odgovornost, a samim tim i političku volju i spremnost na kompromis, koji predstavljaju ključne elemente za obnavljanje poverenja i deeskalaciju postojećih tenzija.

Sve države učesnice bi trebalo da preispitaju svoje viđenje doprinosa OEBS-u njihovoj i bezbednosti svih njihovih građana, a shodno tome i svoju spremnost da u dobroj veri pristupe dijalogu o rešavanju pitanja koja ometaju funkcionisanje Organizacije u punom kapacitetu. Izdvojio bih pitanja finansiranja OEBS-a, održavanja redovnih sastanaka predviđenih Pravilima procedure, kao i predsedavanje Organizaciji.

Posebno sam iznenađen da se predsedavanje Organizaciji, koje je nekada predstavljalo izuzetnu čast za državu čija je kandidatura prihvaćena, pretvorilo u mučnu obavezu, koju države učesnice pokušavaju da izbegnu. Prema našem iskustvu iz 2015. godine, predsedavanje OEBS-u je izuzetno zahtevan i komplikovan posao, ali nam je, sa druge strane, pružilo mogućnost da kroz proaktivan, transparentan i medijatorski pristup, doprinesemo jačanju efikasnosti funkcionisanja ove Organizacije i povećanju njene vidljivosti. Ujedno, predsedavanje predstavlja priliku za promociju države i njenih kapaciteta.

Vodeći se sopstvenim iskustvima iz prošlosti, Srbija snažno podržava mirno rešavanje svih sporova na prostoru OEBS-a, uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države učesnice, kao jednog od osnovnih principa koji proizilazi iz Helsinškog završnog akta.

Dozvolite mi da istaknem našu posvećenost jačanju kapaciteta OEBS-a da efikasno reaguje u svim fazama konfliktnog ciklusa, od ranog upozoravanja do postkonfliktne rehabilitacije i pomirenja.

Gospodine predsedavajući,

Želeo bih da se osvrnem i na situaciju u regionu Zapadnog Balkana, kojom u ovom momentu vlada pad entuzijazma zbog usporavanja procesa proširenja EU.

Srbija je u potpunosti posvećena evropskim integracijama i regionalnoj saradnji. Smatramo da samo proaktivni pristup, fleksibilnost i spremnost na kompromise, koje bi učinile sve strane, mogu doprineti jačanju stabilnosti i bezbednosti u regionu.

Sa druge strane, moram da podsetim da je, uprkos posvećenosti Vlade Republike Srbije dijalogu između Beograda i Prištine, ovaj proces blokiran. Prištinski političari su svojim neodgovornim potezima, odnosno odlukom da uvedu tarife od 100% na robu koja dolazi iz centralne Srbije, direktno ugrozili civilno stanovništvo u Pokrajini i blokirali dijalog usmeren na pronalaženje dugoročnog i održivog rešenja baziranog na kompromisu.

U tom kontekstu, a uzdajući se u duh saradnje u našoj Organizaciji, očekujemo uspešno predsedavanje Albanije u 2020. godini, koje će biti zasnovano na punom poštovanju svih principa, normi i preuzetih obaveza OEBS-a.

Na kraju bih želeo da još jednom zahvalim našem domaćinu, ministru Lajčaku, na uspešnoj organizaciji ovog skupa, kao i da mu ponudim podršku i pomoć Srbije u prevazilaženju ključnih problema u Organizaciji."