Printer Friendly Version Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествовао је на неформалном окупљању министара спољних послова држава учесница ОЕБС-а у Словачкој @ 11 July 2019 12:53 PM

Иступање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на неформалном окупљању министара спољних послова држава учесница ОЕБС-а у Словачкој, 9. јула 2019: 

„Поштовани председавајући - министре Лајчак,
Екселенције,
Даме и господо,

Дозволите ми да на почетку изразим захвалност нашем домаћину, министру Лајчаку и словачком председавању, за организацију неформалног окупљања министара спољних послова држава учесница ОЕБС-а у овом прелепом планинском амбијенту.

Састанак је сазван у важном моменту за нашу Организацију, која се већ годинама суочава са озбиљним и нагомиланим проблемима. Упркос напорима словачког и претходних председавања да државе учеснице укључе у суштински дијалог који би водио јачању наше Организације и њеном ефикаснијем деловању, а самим тим и решавању кључних проблема, ми смо још увек далеко од остварења овог циља.

Актуелна ситуација и атмосфера на међународној сцени, као и бројни безбедносни изазови са којима се свакодневно суочавамо нас обавезују да се хитно вратимо основним принципима на којима почива ОЕБС, а то су дијалог, компромис, мирно решавање спорова, изградња поверења, солидарност, одговорност и сарадња.

Обзиром да је Борел малопре помињао генералног секретара УН-а Гутереша, недавно сам разговарао са њим о актуелном питању мултилатерализма. Раније смо говорили да је свет био биполаран, па је био униполаран, па мултиполаран, а сад је анархичан, и то су речи Гутереша. Морам да кажем да је вероватно у праву.

Сходно томе, време је да заједнички покажемо политичку мудрост и одговорност, а самим тим и политичку вољу и спремност на компромис, који представљају кључне елементе за обнављање поверења и деескалацију постојећих тензија.

Све државе учеснице би требало да преиспитају своје виђење доприноса ОЕБС-у њиховој и безбедности свих њихових грађана, а сходно томе и своју спремност да у доброј вери приступе дијалогу о решавању питања која ометају функционисање Организације у пуном капацитету. Издвојио бих питања финансирања ОЕБС-а, одржавања редовних састанака предвиђених Правилима процедуре, као и председавање Организацији.

Посебно сам изненађен да се председавање Организацији, које је некада представљало изузетну част за државу чија је кандидатура прихваћена, претворило у мучну обавезу, коју државе учеснице покушавају да избегну. Према нашем искуству из 2015. године, председавање ОЕБС-у је изузетно захтеван и компликован посао, али нам је, са друге стране, пружило могућност да кроз проактиван, транспарентан и медијаторски приступ, допринесемо јачању ефикасности функционисања ове Организације и повећању њене видљивости. Уједно, председавање представља прилику за промоцију државе и њених капацитета.

Водећи се сопственим искуствима из прошлости, Србија снажно подржава мирно решавање свих спорова на простору ОЕБС-a, уз поштовање суверенитета и територијалног интегритета сваке државе учеснице, као једног од основних принципа који произилази из Хелсиншког завршног акта.

Дозволите ми да истакнем нашу посвећеност јачању капацитета ОЕБС-a да ефикасно реагује у свим фазама конфликтног циклуса, од раног упозоравања до постконфликтне рехабилитације и помирења.

Господине председавајући,

Желео бих да се осврнем и на ситуацију у региону Западног Балкана, којом у овом моменту влада пад ентузијазма због успоравања процеса проширења ЕУ.

Србија је у потпуности посвећена европским интеграцијама и регионалној сарадњи. Сматрамо да само проактивни приступ, флексибилност и спремност на компромисе, које би учиниле све стране, могу допринети јачању стабилности и безбедности у региону.

Са друге стране, морам да подсетим да је, упркос посвећености Владе Републике Србије дијалогу између Београда и Приштине, овај процес блокиран. Приштински политичари су својим неодговорним потезима, односно одлуком да уведу тарифе од 100% на робу која долази из централне Србије, директно угрозили цивилно становништво у Покрајини и блокирали дијалог усмерен на проналажење дугорочног и одрживог решења базираног на компромису.

У том контексту, а уздајући се у дух сарадње у нашој Организацији, очекујемо успешно председавање Албаније у 2020. години, које ће бити засновано на пуном поштовању свих принципа, норми и преузетих обавеза ОЕБС-а.

На крају бих желео да још једном захвалим нашем домаћину, министру Лајчаку, на успешној организацији овог скупа, као и да му понудим подршку и помоћ Србије у превазилажењу кључних проблема у Организацији."