Printer Friendly Version Obeležavanje sto godina od smrti generala M.R.Štefanika @ 20 May 2019 07:28 AM

Ove godine navršeno je sto godina od tragične smrti generala Milana Rastislava Štefanika, jednog od najvećih i najpoznatijih Slovaka u istoriji.

U Ivanki pri Dunaji, 3. maja 2019, održana je ceremonija polaganja venaca, na kojoj je učestvovao amb. M. Babić. Na obeležavanju su bili prisutni ministri odbrane SR i ČR, diplomatski predstavnici Francuske i Italije, Matice slovačke i mesne zajednice Ivanka pri Dunaji.

U Bratislavi je, 4. maja 2019, kraj spomenika M. R. Štefaniku, održana ceremonija polaganja venaca. U ime diplomatskog kora prisutnima se na slovačkom jeziku obratio amb. M. Babić koji je ističući veze M. R. Štefanika sa Srbijom, kao i veze Slovačke i Srbije veoma pozitivno animirao prisutne za šta je dobio veliki aplauz. Govorili su i ministri odbrane SR P. Gajdoš i ČR L. Metnar. Prisutni su bili visoki zvaničnici grada Bratislave, mnogi članovi diplomatskog kora i veliki broj građana.

U rodnom mestu M.R. Štefanika, kod njegove grobnice održana je, 5. maja 2019, ceremonija odavanja počasti i podsećanja na Štefanikov život i dostignuća. Amb. M. Babić je položio venac i odao poštu u ime RS. Prisutni su bili najviši predstavnici SR, PR A. Kiska, predsednik NS SR A. Danko, PV P. Pelegrini, MIEP M. Lajčak i drugi ministri u Vladi, istaknute ličnosti društvenog i kulturnog života, kao i veliki broj građana.