Printer Friendly Version Обележавање сто година од смрти генерала М.Р.Штефаника @ 20 May 2019 07:26 AM

Ове године навршено је сто година од трагичне смрти генерала Милана Растислава Штефаника, једног од највећих и најпознатијих Словака у историји.

У Иванки при Дунаји, 3. маја 2019, одржана je церемонија полагања венаца, на којој је учествовао амб. М. Бабић. На обележавању су били присутни министри одбране СР и ЧР, дипломатски представници Француске и Италије, Матице словачке и месне заједнице Иванкa при Дунаји.

У Братислави је, 4. маја 2019, крај споменика М. Р. Штефанику, одржана церемонија полагања венаца. У име дипломатског кора присутнима се на словачком језику обратио амб. М. Бабић који је истичући везе М. Р. Штефаника са Србијом, као и везе Словачке и Србије веома позитивно анимирао присутне за шта је добио велики аплауз. Говорили су и министри одбране СР П. Гајдош и ЧР Л. Метнар. Присутни су били високи званичници града Братиславе, многи чланови дипломатског кора и велики број грађана.

У родном месту М.Р. Штефаника, код његове гробнице одржана је, 5. маја 2019, церемонија одавања почасти и подсећања на Штефаников живот и достигнућа. Амб. М. Бабић је положио венац и одао пошту у име РС. Присутни су били највиши представници СР, ПР А. Киска, председник НС СР А. Данко, ПВ П. Пелегрини, МИЕП М. Лајчак и други министри у Влади, истакнуте личности друштвеног и културног живота, као и велики број грађана.