Printer Friendly Version Ambasador M. Babić posetio grad Trnavu i Trnavsku regionalnu privrednu komoru @ 12 April 2019 10:40 AM

Ambasador Republike Srbije M. Babić posetio je 9. aprila 2019. godine grad Trnavu i Trnavsku regionalnu privrednu komoru.

Ambasador se sastao sa predstavnicima grada Trnava, gđom E. Nemčovskom, prvom zamenicom gradonačelnika i g. T. Pekarčikom, drugim zamenikom gradonačelnika. U veoma srdačnom razgovoru pokrenute su teme bratimljenja grada Trnave sa nekim od srpskih gradova, kao i unapređenju ekonomske saradnje. Ambasador M. Babić je posebno naglasio našu zainteresovanost za ostvarivanje kontakata između univerziteta iz Trnave sa univerzitetima u Republici Srbiji. Predstavnici Trnave su istakli interes za unapređenje saradnje i kao posebno pozitivno su ocenili prisustvo većeg broja državljana Srbije, koji zbog zaposlenja u lokalnim fabrikama borave u tom gradu. Ambasador se na kraju posete upisao u knjigu počasnih gostiju.

Ambasador je tokom posete Trnavi imao susret sa predstavnicima Trnavske regionalne privredne komore J. Čajkom, potpredsednikom Upravnog odbora i P. Kovarom, direktorom Odeljenja za međunarodne odnose. Predstavnici Komore su informisali o svojim aktivnostima u Trnavskom regionu. Obe strane su se saglasile da je ekonomska saradnja između Srbije i Slovačke nedovoljno razvijena, imajući u vidu njen potencijal i dogovorile su zajedničke aktivnosti na njenom unapređenju. Oblast poljoprivrede je izdvojena kao jedna od najperspektivnijih, imajući u vidu da je ekonomska razmena u ovoj oblasti oko 20 mln evra godišnje. Ambasador M. Babić je izrazio interesovanje za sastanak sa članovima poljoprivredno-prehrambene sekcije koja postoji u okviru Trnavske regionalne privredne komore, kao i zainteresovanost za posetu fabrici Samsung u Galanti, koji je jedan od najvećih stranih investitora u Trnavi.