Printer Friendly Version Амбасадор М. Бабић посетио град Трнаву и Трнавску регионалну привредну комору @ 12 April 2019 10:37 AM

Амбасадор Републике Србије М. Бабић посетио је 9. априла 2019. године град Трнаву и Трнавску регионалну привредну комору.

Амбасадор се састао са представницима града Трнава, гђом Е. Немчовском, првом заменицом градоначелника и г. Т. Пекарчиком, другим замеником градоначелника. У веома срдачном разговору покренуте су теме братимљења града Трнаве са неким од српских градова, као и унапређењу економске сарадње. Амбасадор М. Бабић је посебно нагласио нашу заинтересованост за остваривање контаката између универзитета из Трнаве са универзитетима у Републици Србији. Представници Трнаве су истакли интерес за унапређење сарадње и као посебно позитивно су оценили присуство већег броја држављана Србије, који због запослења у локалним фабрикама бораве у том граду. Амбасадор се на крају посете уписао у књигу почасних гостију.

Амбасадор je током посете Трнави имао сусрет са представницима Трнавске регионалне привредне коморе Ј. Чајком, потпредседником Управног одбора и П. Коваром, директором Одељења за међународне односе. Представници Коморе су информисали о својим активностима у Трнавском региону. Обе стране су се сагласиле да је економска сарадња између Србије и Словачке недовољно развијена, имајући у виду њен потенцијал и договориле су заједничке активности на њеном унапређењу. Област пољопривреде је издвојена као једна од најперспективнијих, имајући у виду да је економска размена у овој области око 20 млн евра годишње. Амбасадор М. Бабић је изразио интересовање за састанак са члановима пољопривредно-прехрамбене секције која постоји у оквиру Трнавске регионалне привредне коморе, као и заинтересованост за посету фабрици Самсунг у Галанти, који је један од највећих страних инвеститора у Трнави.