Printer Friendly Version Изложба ,,Верност за верност – Тренчин и Крагујевац’’ у Амбасади Републике Србије у Братислави @ 19 December 2018 09:31 AM

У оквиру активности Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици на обележавању стогодишњице окончања Првог светског рата, у просторијама Амбасаде 15. децембра 2018. године у организацији Словачко-српског удружења СЛОГА из Тренчианских Теплица отворена је изложба ,,Верност за верност – Тренчин и Крагујевац’’.

Изложбом је обухваћена документарна и историјска фактографија којом је обележена стогодишњице погибије 44 словачких војника који су током Првог светског рата страдали у Шумарицама поред Крагујевца, као и шири историјски контекст пријатељских веза словачког и српског народа.

Присутним гостима, представницима културног и јавног живота Словачке и српске дијаспоре у Словачкој, обратили су се амбасадор Републике Србије у Словачкој проф. др Момчило Бабић, председник Словачко-српског удружења СЛОГА Рајко Салихбеговић, председник Културног института ПОДУНАВЉЕ Бојан Радовановић и представник Удружења антифашистичке борбе у Словачкој Мирослав Ондраш.