Printer Friendly Version Poseta Ane Brnabić predsednika Vlade Republike Srbije Slovačkoj Republici, 11. decembra 2018. godine @ 18 December 2018 01:35 PM

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učinila je 11. decembra 2018. zvaničnu posetu Slovačkoj Republici, tokom koje se sastala sa predsednikom Slovačke Andrejom Kiskom i predsednikom Vlade Peterom Pelegrinijem. Predsednica Vlade A.Brnabić je zajedno sa ministarkom unutrašnjih poslova Slovačke Denisom Sakovom posetila “Klijentski centar” Ministarstva unutrašnjih poslova Slovačke, gde su predstavljena nova rešenja i iskustva u oblasti elektronske uprave i modernizacije javne administracije, kao i sajber bezbednosti, a zajedno sa slovačkom ministarkom kulture Ljubicom Lašakovom otvorila je izložbu naivnog slikarstva, umetnika slovačke nacionalnosti iz Kovačice.

Nakon sastanka sa premijerom Slovačke P. Pelegrinijem, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je premijera upoznala sa situacijom u kojoj se Srbija nalazi u vezi sa taksama koje je uvela Priština, kao i sa ogromnom zabrinutošću Beograda zbog najava o formiranju takozvane "vojske Kosova". Na konferenciji za novinare istakla je da Srbija to smatra najvećom i najdirektnijom pretnjom miru i stabilnosti u regionu. To nisu evropske vrednosti. Mi želimo da uđemo u EU, to je mesto gde treba da bude ceo Balkan i opredeljeni smo za dijalog, naglasila je premijerka. Ona je prenela da je uputila molbu premijeru Slovačke da ta zemlja utiče u Evropskoj uniji na to da se Priština vrati dijalogu, a ne da podiže barijere. Zahvalni smo Slovačkoj i na stavu o tzv. "vojsci Kosova", dodala je Brnabić, podsetivši na to da je Slovačka jedna od pet članica Unije koja ne priznaje nezavisnost Kosova i da je EU zahvaljujući tome statusno neutralna. To onda praktično tera Prištinu da sedne za sto i da ima podsticaj da napravi dogovor sa Beogradom kako bi svi u regionu imali drugačiju budućnost, rekla je ona. Brnabić je istakla da ne može da razume poziciju Prištine, da se Srbima u južnoj pokrajini u 21. veku zabranjuje štampa na maternjem jeziku. Idu praznici, a mi ne znamo da li će Srbi na Kosmetu imati grejanje i lekove, i umesto da govorimo o budućnosti, inovacijama, govorimo o oružju i vojsci. To je za Srbiju neprihvatljivo, navela je predsednica Vlade. Molim sve u Evropi da se vratimo razgovorima i dijalogu. Srbija ima najveći interes za regionalnu stabilnost, poručila je Brnabić. Prema njenim rečima, Srbiju i Slovačku spaja i to što Slovačka poštuje međunarodno pravo i pravdu i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i po tom pitanju ima principijelan stav. Prenela sam premijeru Slovačke zahvalnost srpskog naroda. To što nam ovako pomažete omogućava nam da imamo dijalog o mogućoj dugoročnoj normalizaciji odnosa sa Prištinom, naglasila je ona.

Premijer P. Pelegrini je poručio da se Slovačka izričito protivi transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage, i naglasio da njegova zemlja i dalje snažno podržava teritorijalni integritet Srbije i da se njen stav po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova ne menja. Dijalog vidimo kao jedini put, istakao je on i istovremeno ocenio da je situacija na Kosovu i Metohiji veoma složena. Slovačka je članica NATO i mislim da je i pozicija Alijanse u vezi s pitanjem formiranja "vojske Kosova" negativna. Zato smatram da će jednako snažan stav pokazati i Alijansa, a to je stav i međunarodne zajednice i EU, naveo je Pelegrini. Slovačka će, kako je dodao, iskoristiti svoje instrumente u OEBS-u za rešavanje ovog pitanja. On je naglasio da Priština mora da dobije jasan signal da, ako bude povlačila korake protiv međunarodnog prava i bude narušavala mir i stabilnost u regionu, ne može da računa na to da će biti poštovan partner u Evropi. Neophodno je da pozovemo Prištinu da se povuku od ovih jednostranih i pre svega neustavnih koraka. Niko ne bi želeo da Srbija bude primorana da svojom vojskom brani ugroženo stanovništvo na Kosovu. Žao mi je što trenutno izgleda da Priština nema interes za mirno rešenje i što, i u pogledu politike, vidimo težnju napetosti i dalje eskalacije, zaključio je premijer Slovačke.

Predsednik Vlade Ana Brnabić susrela se sa predsednikom Slovačke Republike Andrejom Kiskom, tokom koga su glavne teme razgovora bile podrška inovacijama i start up kompanijama. Predsednik A. Kiska se interesovao o aktuelnoj situaciji u Republici Srbiji, javnoj podršci za pridruživanje EU i stavu javnosti prema NATO. PV A. Brnabić se zahvalila za podršku Slovačke u procesu integracije Srbije u EU i istakla da je to prioritet spoljne politike Srbije. Ona je ovom prilikom upoznala sagovornika sa najnovijim događanjima u regionu.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je, u nastavku posete Slovačkoj, „Klijentski centar“ Ministarstva unutrašnjih poslova Slovačke Republike, zajedno sa ministarkom unutrašnjih poslova Denisom Sakovom. Nakon obilaska centra, D. Sakova je predstavila slovačka iskustva u razvoju i jačanju elektronske uprave, modernizaciji javne administracije i sajber bezbednosti. Premijerka Srbije je tom prilikom istakla da je moderna i transparentna javna uprava jedan od prioriteta u njenom radu. Ona je, predstavljajući najvažnije rezultate u kreiranju eUprave u Srbiji, navela da efikasna eUprava, u čijem su fokusu građani i privreda, predstavlja i snažan mehanizam u borbi protiv korupcije. Obilasku „Klijentskog centra“ prisustvovao je i direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić tokom zvanične psoete Slovačkoj otvorila je u Pistorijevoj palati u Bratislavi, zajedno sa ministarkom kulture Slovačke Ljubicom Lašakovom, izložbu više umetnika naivnog slikarstva iz Kovačice. Brnabić je izrazila zahvalnost svim pojedincima čijim je angažovanjem izložba otvorena, najavivši da će pomoći da stvaralaštvo Kovačice bude uvršteno na Uneskovu listu kulturne baštine u toku naredne godine. Nema zemlje na planeti koja ne bi poželela Kovačicu, ali je Kovačica samo jedna zahvaljujući slovačkoj nacionalnoj manjini, naglasila je premijerka. Ona je istakla da su u 20. veku ministarstva sile za jednu zemlju bila ministarstva policije i vojske, a da su za pametnu zemlju u 21. veku to ministarstva kulture i obrazovanja. Mislim da jesmo i da ćemo biti pametna zemlja i da ćemo još više ulagati u obrazovanje i kulturu. Odavde odlazim sa jasnim zadatkom, a to je da radimo zajedno da Kovačicu uvrstimo u Uneskuovu listu kulturne baštine, poručila je Brnabić. Prema njenim rečima, zahvaljujući slovačkoj manjini Srbija je lepše i bolje mesto za život, jača je i bogatija. Trudiću se da još više poklonim pažnju slovačkoj nacionalnoj manjini, da im pomognem da nastave stvaralaštvo, da se uključe u politički život, dodala je ona, podsetivši na to da Srbija ima najveći broj registrovanih nacionalnih manjina u Evropi - 26. 

Brnabić je u Knjigu utisaka upisala: "Hvala za sistemsko sakupljanje i čuvanje naše zajedničke kulture i umetnosti od neprocenjive vrednosti. Hvala vam što činite Srbiju bogatijom. "

Premijerka je time završila više nego uspešnu posetu Slovačkoj tokom koje je dobila potvrdu snažne podrške evropskim integracijama Srbije, daljem unapređenju bilateralne saradnje, posebno na ekonomskom planu, kao i razumevanje i podršku za rešavanje situacije na Kosmetu, posle mera koje je uvela Priština.