Printer Friendly Version Посета Ане Брнабић председника Владе Републике Србије Словачкој Републици, 11. децембра 2018. године @ 18 December 2018 01:30 PM

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учинила је 11. децембра 2018. званичну посету Словачкој Републици, током које се састала са председником Словачке Андрејом Киском и председником Владе Петером Пелегринијем. Председница Владе А.Брнабић је заједно са министарком унутрашњих послова Словачке Денисом Саковом посетила “Клијентски центар” Министарства унутрашњих послова Словачке, где су представљена нова решења и искуства у области електронске управе и модернизације јавне администрације, као и сајбер безбедности, а заједно са словачком министарком културе Љубицом Лашаковом отворила је изложбу наивног сликарства, уметника словачке националности из Ковачице.

Након састанка са премијером Словачке П. Пелегринијем, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је премијера упознала са ситуацијом у којој се Србија налази у вези са таксама које је увела Приштина, као и са огромном забринутошћу Београда због најава о формирању такозване "војске Косова". На конференцији за новинаре истакла је да Србија то сматра највећом и најдиректнијом претњом миру и стабилности у региону. То нису европске вредности. Ми желимо да уђемо у ЕУ, то је место где треба да буде цео Балкан и опредељени смо за дијалог, нагласила је премијерка. Она је пренела да је упутила молбу премијеру Словачке да та земља утиче у Европској унији на то да се Приштина врати дијалогу, а не да подиже баријере. Захвални смо Словачкој и на ставу о тзв. "војсци Косова", додала је Брнабић, подсетивши на то да је Словачка једна од пет чланица Уније која не признаје независност Косова и да је ЕУ захваљујући томе статусно неутрална. То онда практично тера Приштину да седне за сто и да има подстицај да направи договор са Београдом како би сви у региону имали другачију будућност, рекла је она. Брнабић је истакла да не може да разуме позицију Приштине, да се Србима у јужној покрајини у 21. веку забрањује штампа на матерњем језику. Иду празници, а ми не знамо да ли ће Срби на Космету имати грејање и лекове, и уместо да говоримо о будућности, иновацијама, говоримо о оружју и војсци. То је за Србију неприхватљиво, навела је председница Владе. Молим све у Европи да се вратимо разговорима и дијалогу. Србија има највећи интерес за регионалну стабилност, поручила је Брнабић. Према њеним речима, Србију и Словачку спаја и то што Словачка поштује међународно право и правду и не прихвата једнострано проглашену независност Косова и по том питању има принципијелан став. Пренела сам премијеру Словачке захвалност српског народа. То што нам овако помажете омогућава нам да имамо дијалог о могућој дугорочној нормализацији односа са Приштином, нагласила је она. 

Премијер П. Пелегрини је поручио да се Словачка изричито противи трансформацији косовских безбедносних снага у оружане снаге, и нагласио да његова земља и даље снажно подржава територијални интегритет Србије и да се њен став по питању једнострано проглашене независности Косова не мења. Дијалог видимо као једини пут, истакао је он и истовремено оценио да је ситуација на Косову и Метохији веома сложена. Словачка је чланица НАТО и мислим да је и позиција Алијансе у вези с питањем формирања "војске Косова" негативна. Зато сматрам да ће једнако снажан став показати и Алијанса, а то је став и међународне заједнице и ЕУ, навео је Пелегрини. Словачка ће, како је додао, искористити своје инструменте у ОЕБС-у за решавање овог питања. Он је нагласио да Приштина мора да добије јасан сигнал да, ако буде повлачила кораке против међународног права и буде нарушавала мир и стабилност у региону, не може да рачуна на то да ће бити поштован партнер у Европи. Неопходно је да позовемо Приштину да се повуку од ових једностраних и пре свега неуставних корака. Нико не би желео да Србија буде приморана да својом војском брани угрожено становништво на Косову. Жао ми је што тренутно изгледа да Приштина нема интерес за мирно решење и што, и у погледу политике, видимо тежњу напетости и даље ескалације, закључио је премијер Словачке.

Председник Владе Ана Брнабић сусрела се са председником Словачке Републике Андрејом Киском, током кога су главне теме разговора биле подршка иновацијама и start up компанијама. Председник А. Киска се интересовао о актуелној ситуацији у Републици Србији, јавној подршци за придруживање ЕУ и ставу јавности према НАТО. ПВ А. Брнабић се захвалила за подршку Словачке у процесу интеграције Србије у ЕУ и истакла да је то приоритет спољне политике Србије. Она је овом приликом упознала саговорника са најновијим догађањима у региону.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обишла је, у наставку посете Словачкој, „Клијентски центар“ Министарства унутрашњих послова Словачке Републике, заједно са министарком унутрашњих послова Денисом Саковом. Након обиласка центра, Д. Сакова је представила словачка искуства у развоју и јачању електронске управе, модернизацији јавне администрације и сајбер безбедности. 

Премијерка Србије је том приликом истакла да је модерна и транспарентна јавна управа један од приоритета у њеном раду. Она је, представљајући најважније резултате у креирању еУправе у Србији, навела да ефикасна еУправа, у чијем су фокусу грађани и привреда, представља и снажан механизам у борби против корупције. Обиласку „Клијентског центра“ присуствовао је и директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић током званичне псоете Словачкој отворила је у Писторијевој палати у Братислави, заједно са министарком културе Словачке Љубицом Лашаковом, изложбу више уметника наивног сликарства из Ковачице. Брнабић је изразила захвалност свим појединцима чијим је ангажовањем изложба отворена, најавивши да ће помоћи да стваралаштво Ковачице буде уврштено на Унескову листу културне баштине у току наредне године. Нема земље на планети која не би пожелела Ковачицу, али је Ковачица само једна захваљујући словачкој националној мањини, нагласила је премијерка. Она је истакла да су у 20. веку министарства силе за једну земљу била министарства полиције и војске, а да су за паметну земљу у 21. веку то министарства културе и образовања. Мислим да јесмо и да ћемо бити паметна земља и да ћемо још више улагати у образовање и културу. Одавде одлазим са јасним задатком, а то је да радимо заједно да Ковачицу уврстимо у Унескуову листу културне баштине, поручила је Брнабић. Према њеним речима, захваљујући словачкој мањини Србија је лепше и боље место за живот, јача је и богатија. Трудићу се да још више поклоним пажњу словачкој националној мањини, да им помогнем да наставе стваралаштво, да се укључе у политички живот, додала је она, подсетивши на то да Србија има највећи број регистрованих националних мањина у Европи - 26. 

Брнабић је у Књигу утисака уписала: "Хвала за системско сакупљање и чување наше заједничке културе и уметности од непроцењиве вредности. Хвала вам што чините Србију богатијом."

Премијерка је тиме завршила више него успешну посету Словачкој током које је добила потврду снажне подршке европским интеграцијама Србије, даљем унапређењу билатералне сарадње, посебно на економском плану, као и разумевање и подршку за решавање ситуације на Космету, после мера које је увела Приштина.