Printer Friendly Version Promocija knjige „Slovačka naivna likovna umetnost u Srbiji, Etnološko-antropološka studija izraza identiteta“ i otvaranje izložbe naivnih slikarki iz Kovačice u Narodnoj banci Slovačke @ 18 December 2018 12:40 PM

Promocija knjige „Slovačka naivna likovna umetnost u Srbiji, Etnološko-antropološka studija izraza identiteta“ i otvaranje izložbe naivnih slikarki iz Kovačice održana je u zgradi Narodne banke Slovačke u Bratislavi, 3. decembra 2018.

Manifestacija je održana u zajedničkoj organizaciji Narodne banke Slovačke, Ambasade Republike Srbije u Slovačkoj Republici i Galerije Babka iz Kovačice. Prilikom promocije knjige „Slovačka naivna likovna umetnost u Srbiji, Etnološko-antropološka studija izražavanja identiteta“ autorke Gordane Blagojević prisutne su pozdravili guverner Narodne banke Slovačke Jozef Makuh i ambasador Republike Srbije u Slovačkoj Republici Momčilo Babić. Knjigu je predstavila gospođa Zuzana Drugova, njen recenzent. O slovačkoj naivnoj umetnosti i njenoj istoriji govorio je galerista iz Kovačice Pavel Babka. Manifestaciju je ulepšao nastup dečjeg pevačko-plesačkog trija na motive Kovačičke svadbe u pratnji harmonikaša Jana Dišpitera.

Izložbu naivnih umetnica iz Kovačice otvorili su guverner NBS gospodin J. Makuh, ambasador Republike Srbije gospodin M. Babić, gospodin P. Babka, a u ime slikarke Eve Husarik, pozdravno pismo je pročitao gospodin P.Balaž, osnivač i predsednik Memorijalnog centra dr Janko Bulik.

U svojim obraćanjima, ambasador Momčilo Babić se zahvalio Narodnoj banci Slovačke i gospodinu guverneru Jozefu Makuhu na kontinuiranom pružanju prostora za afirmaciju svetski poznate škole naivne umetnosti iz sredine Slovaka koji žive u Srbiji, kao i samim umetnicima koji slikaju tradicije i ulepšavaju našu svakodnevnicu.