Printer Friendly Version Промоција књиге „Словачка наивна ликовна уметност у Србији, Етнолошко-антрополошка студија израза идентитета“ и отварање изложбе наивних сликарки из Ковачице у Народној банци Словачке @ 18 December 2018 12:37 PM

Промоција књиге „Словачка наивна ликовна уметност у Србији, Етнолошко-антрополошка студија израза идентитета“ и отварање изложбе наивних сликарки из Ковачице одржана је у згради Народне банке Словачке у Братислави, 3. децембра 2018. 

Манифестација је одржана у заједничкој организацији Народне банке Словачке, Амбасаде Републике Србије у Словачкој Републици и Галерије Бабка из Ковачице. Приликом промоције књиге „Словачка наивна ликовна уметност у Србији, Етнолошко-антрополошка студија изражавања идентитета“ ауторке Гордане Благојевић присутне су поздравили гувернер Народне банке Словачке Јозеф Макух и амбасадор Републике Србије у Словачкој Републици Момчило Бабић. Књигу је представила госпођа Зузана Другова, њен рецензент. О словачкој наивној уметности и њеној историји говорио je галериста из Ковачице Павел Бабка. Манифестацију је улепшао наступ дечјег певачко-плесачког трија на мотиве Ковачичке свадбе у пратњи хармоникаша Јана Дишпитера. 

Изложбу наивних уметница из Ковачице отворили су гувернер НБС господин Ј. Макух, амбасадор Републике Србије господин М. Бабић, господин П. Бабка, а у име сликарке Еве Хусарик, поздравно писмо је прочитао господин П.Балаж, оснивач и председник Меморијалног центра др Јанко Булик. 

У својим обраћањима, амбасадор Момчило Бабић се захвалио Народној банци Словачке и господину гувернеру Јозефу Макуху на континуираном пружању простора за афирмацију светски познате школе наивне уметности из средине Словака који живе у Србији, као и самим уметницима који сликају традиције и улепшавају нашу свакодневницу.