Printer Friendly Version Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu @ 15 November 2018 10:55 AM

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predstavnici Ambasade posetili su srpske vojne memorijale i mesta stradanja, položili vence i odali poštu u znak pijeteta prema stradalima.

Ambasador M. Babić je, 11. novembra 2018. godine, posetio vojni memorijal u Velikom Međeru (najveće srpsko groblje u Slovačkoj, na kome je sahranjeno preko 6000 hiljada Srba) položio venac i odao poštu nastradalima. Prisutni su bili gradonačelnik i zamenik gradonačelnika Velikog Međera i predstavnici srpskih udruženja u Slovačkoj.

A. Radosavljević, ministar savetnik, je, 11. novembra 2018. godine, položila venac na ceremoniji obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata na Vojnom groblju Majer u Banskoj Bistrici, i prisustvovala svečanosti u gradskoj kući. Ovom prilikom svečano je otkriven spomenik stradalima na Vojnom groblju u Majeru i predstavljena publikacija pod nazivom „Tamo, gde cveta divlji mak“, koju su pripremili mesto Banska Bistrica i Vojno istorijski institut. Prisutni su bili izaslanik PR SR, gradonačelnik i zamenik gradonačelnika Banske Bistrice, predstavnici udruženja veterana Prvog svetskog rata, kao i članovi diplomatskog kora.

U sklopu obeležavanja okončanja Prvog svetskog rata na gradskom groblju u Trenčinu, u organizaciji Srpsko-slovačkog udruženja SLOGA i Udruženja Srba ,,Podunavlje” 9. novembra 2018. godine održana je ceremonija otkrivanja spomen ploče posvećene 172 vojnika žrtava Prvog svetskog rata poreklom sa teritorije bivše Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Generalštaba Ministarstva odbrane Slovačke Republike, predstavnici Trenčinskog samoupravnog regiona, grada Trenčina, predstavnici Udruženja boraca narodno-oslobodilačkih ratova iz Slovačke, kao i predstavnici javnog i kulturnog života Trenčinskog regiona. Ceremoniji je prisustvovao Dragan Stojović, prvi savetnik – konzul.

Prvi sekretar, N. Adžemović, je, 11. novembra 2018. godine, položio venac i učestvovao na ceremoniji obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, na memorijalnom vojnom groblju Petržalka-Kopčani, u Bratislavi. Prisutni su bili ministar odbrane, predsednik Odbora NS SR za odbranu, šef Kabineta PR SR, načelnik Generalštaba Vojske SR, kao i veliki broj građana.