Printer Friendly Version Обележавање Дана примирја у Првом светском рату @ 15 November 2018 10:53 AM

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, представници Амбасаде посетили су српске војне меморијале и места страдања, положили венце и одали пошту у знак пијетета према страдалима.

Амбасадор М. Бабић је, 11. новембра 2018, посетио војни меморијал у Великом Међеру (највеће српско гробље у Словачкој, на коме је сахрањено преко 6000 хиљада Срба) положио венац и одао пошту настрадалима. Присутни су били градоначелник и заменик градоначелника Великог Међера и представници српских удружења у Словачкој.

А. Радосављевић, министар саветник, је, 11. новембра 2018, положила венац на церемонији обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата на Војном гробљу Мајер у Банској Бистрици, и присуствовала свечаности у градској кући. Овом приликом свечано је откривен споменик страдалима на Војном гробљу у Мајеру и представљена публикација под називом „Тамо, где цвета дивљи мак“, коју су припремили место Банска Бистрица и Војно историјски институт. Присутни су били изасланик ПР СР, градоначелник и заменик градоначелника Банске Бистрице, представници удружења ветерана Првог светског рата, као и чланови дипломатског кора.

У склопу обележавања окончања Првог светског рата на градском гробљу у Тренчину, у организацији Српско-словачког удружења СЛОГА и Удружења Срба ,,Подунавље” 9. новембра 2018. године одржана је церемонија откривања спомен плоче посвећене 172 војника жртава Првог светског рата пореклом са територије бивше Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Церемонији су присуствовали представници Генералштаба Министарства одбране Словачке Републике, представници Тренчинског самоуправног региона, града Тренчина, представници Удружења бораца народно-ослободилачких ратова из Словачке, као и представници јавног и културног живота Тренчинског региона. Церемонији је присуствовао Драган Стојовић, први саветник – конзул.

Први секретар, Н. Аџемовић, је, 11. новембра 2018, положио венац и учествовао на церемонији обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата, на меморијалном војном гробљу Петржалка-Копчани, у Братислави. Присутни су били министар одбране, председник Одбора НС СР за одбрану, шеф Кабинета ПР СР, начелник Генералштаба Војске СР, као и велики број грађана.