Printer Friendly Version Prezentacija knjige "Dečak iz graška" @ 26 October 2018 02:04 PM

U Ambasadi Republike Srbije u Bratislavi, pod patronatom ambasadora prof. dr Momčila Babića, 16. oktobra 2018, održana je prezentacija knjige "Dečak iz graška" / Chlapček z hrášku. Autor bajke je Maria Đuričkova, a ilustrator je najmlađi predstavnik škole naivnog slikarstva iz Vojvodine Miroslav Hraško.

Knjiga Dečak iz graška nosi podnaslov: Mirko Hraško oslikava Janka Hraška. Ne događa se često da ilustrator nosi isto ime kao glavni junak priče. Upravo iz tog razloga, desilo se nešto nesvakidašnje: bajka je odabrala svog ilustratora. Dva Hraška su se udružila i nastala je divna knjiga za najmlađe.

Knjiga je spojila izuzetnu zajednicu stvaralaca, različitog životnog doba, sa zajedničkim interesovanjem, ljubavlju prema deci i knjizi. Na njenom svečanom predstavljanju bili su prisutni svi oni koji su pomogli da knjiga ugleda svetlo dana i da se širi među decom u Srbiji i Slovačkoj: direktor Bibijane P. Tvrdonj, M. Potrok i M. Lorinc iz Udruženja građana Kivanis, međunarodne humanitarne organizacije za pomoć deci, J. Varšo, predsednik Kancelarije za Slovake koji žive u inostranstvu, počasni konzul Republike Srbije, M. Vrlik, P. Babka, direktor Galerije naivne umetnosti u Kovačici, ilustrator M. Hraško, P. Balaž, poznati folkloraš iz Vojvodine i urednice knjige M. Števkova i M. Matejkova iz izdavalaštva Buvik.

Knjigu je na originalan način svečano predstavila lutkarska glumica B. Krajč-Zamiškova zajedno sa decom iz osnovne škole iz Dubove ulice, kroz pesme, glumu, slikarstvo i predstavljanje dečijih ilustracija.