Printer Friendly Version Презентација књиге "Дечак из грашка" @ 26 October 2018 02:02 PM

У Амбасади Републике Србије у Братислави, под патронатом амбасадора проф. др Момчила Бабића, 16. октобра 2018, одржана је презентација књиге "Дечак из грашка" / Chlapček z hrášku. Аутор бајке је Мариа Ђуричкова, а илустратор је најмлађи представник школе наивног сликарства из Војводине Мирослав Храшко.

Књига Дечак из грашка носи поднаслов: Миркo Храшкo осликава Јанка Храшка. Не догађа се често да илустратор носи исто име као главни јунак приче. Управо из тог разлога, десило се нешто несвакидашње: бајка је одабрала свог илустратора. Два Храшка су се удружила и настала је дивна књига за најмлађе.

Књига је спојила изузетну заједницу стваралаца, различитог животног доба, са заједничким интересовањем, љубављу према деци и књизи. На њеном свечаном представљању били су присутни сви они који су помогли да књига угледа светло дана и да се шири међу децом у Србији и Словачкој: директор Бибијане П. Тврдоњ, М. Потрок и М. Лоринц из Удружења грађана Киванис, међународне хуманитарне организације за помоћ деци, Ј. Варшо, председник Канцеларије за Словаке који живе у иностранству, почасни конзул Републике Србије, М. Врлик, П. Бабка, директор Галерије наивне уметности у Ковачици, илустратор М. Храшко, П. Балаж, познати фолклораш из Војводине и уреднице књиге М. Штевкова и М. Матејкова из издавалаштва Бувик.

Књигу је на оригиналан начин свечано представила луткарска глумица Б. Крајч-Замишкова заједно са децом из основне школе из Дубове улице, кроз песме, глуму, сликарство и представљање дечијих илустрација.