Printer Friendly Version Poseta srpskom groblju u Velikom Međeru @ 11 October 2018 10:02 AM

Ambasador prof. dr M. Babić, sa saradnicima, posetio je 3. oktobra groblje u Velikom Međeru i položio venac na grobnicu srpskih junaka sa Cera i Kolubare, zarobljenika sahranjenih na ovom groblju. U pratnji ambasadora je bio gradonačelnik Velikog Međera Judr. Samuel Lojkovič, koji je predstavio ideje opštine o trajnom obeležavanju, odnosno ograđivanju ove velike grobnice u kojoj počivaju posmrtni ostaci između 5.000 i 6.000 Srba, po nekim izvorima čak 6.500 umorenih. Ambasador je zahvalio opštini Veliki Međer i Slovačkoj državi na čuvanju ovog tužnog stratišta najboljih srpskih mladića i boraca, koji su umoreni zbog pružanja žestokog otpora okupacionoj armiji generala Poćoreka i njihovom proterivanju preko reke Drine, što je bio prvi veliki poraz Centralnih sila.

Srbija želi da se sačuva i ogradi ovo groblje, obeleži imenima svih pojedinaca koji su na njemu sahranjeni. To što to nije urađeno u proteklih 100 godina ne znači da smo ih zaboravili, niti da ćemo to ikada učiniti.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je naložio Ambasadi Srbije i nadležnim organima Vlade Republike Srbije da preduzmu sve neophodne mere na utvrđivanju spiska stradalnika i trajnom obeležavanju ovog, među najvećim stratištima srpskog naroda van teritorije Srbije. Stoga će predstavnici Ambasade posećivati ovo groblje ne samo u jubilarnim i svečanim prilikama, već stalno, kao posebno svetilište i angažovati sve činioce na njegovom ograđivanju i ispisu imena svih stradalnika.

U dugom i srdačnom razgovoru sa gradonačelnikom iskazano je međusobno razumevanje i poverenje, kao i zajedničko opredeljenje da se ovo groblje sačuva i dostojno obeleži stradanje ljudi, kako se takve stvari više nikada ne bi ponovile.