Printer Friendly Version Посета српском гробљу у Великом Међеру @ 11 October 2018 09:57 AM

Амбасадор проф. др М. Бабић, са сарадницима, посетио је 3. октобра 2018, гробље у Великом Међеру и положио венац на гробницу српских јунака са Цера и Колубаре, заробљеника сахрањених на овом гробљу. У пратњи амбасадора је био градоначелник Великог Међера Јудр. Самуел Лојкович, који је прeдставио идеје општине о трајном обележавању, односно ограђивању ове велике гробнице у којој почивају посмртни остаци између 5.000 и 6.000 Срба, по неким изворима чак 6.500 уморених. Амбасадор је захвалио општини Велики Међер и Словачкој држави на чувању овог тужног стратишта најбољих српских младића и бораца, који су уморени због пружања жестоког отпора окупационој армији генерала Поћорека и њиховом протеривању преко реке Дрине, што је био први велики пораз Централних сила.

Србија жели да се сачува и огради ово гробље, обележи именима свих појединаца који су на њему сахрањени. То што то није урађено у протеклих 100 година не значи да смо их заборавили, нити да ћемо то икада учинити.

Председник Републике Србије Александар Вучић је наложио Амбасади Србије и надлежним органима Владе Републике Србије да предузму све неопходне мере на утврђивању списка страдалника и трајном обележавању овог, међу највећим стратиштима српског народа ван територије Србије. Стога ће представници Амбасаде посећивати ово гробље не само у јубиларним и свечаним приликама, већ стално, као посебно светилиште и ангажовати све чиниоце на његовом ограђивању и испису имена свих страдалника. 

У дугом и срдачном разговору са градоначелником исказано је међусобно разумевање и поверење, као и заједничко опредељење да се ово гробље сачува и достојно обележи страдање људи, како се такве ствари више никада не би поновиле.